Дачиќ: Двоен суверенитет на Косово е неприфатливо решение за Србија

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ ја оцени како шпекулација идејата за двоен суверенитет како решение за косовскиот проблем, додавајќи дека такво нешто официјално не е предложена, но и дека тоа е неприфатливо за Србија.

Дачиќ за РТС изјави дека двоен суверенитет значи дека на северно Косово по 10 години ќе може да се одржи референдум.

– Ова решение подразбира дека Србија ќе го признае Косово, дека овој дел (северно Косово) ќе биде под влијание на двојниот суверенитет и дека во иднина некогаш треба да се одржи референдум. Ова за Србија е идеја што не е прифатлива, изјави Дачиќ.

Тој нагласи дека ова решение официјално никој не го изнел, додавајќи дека тоа не постои никаде во светот и дека не гледа зошто тоа би го прифатила Србија.

Дачиќ оцени дека Берлинскиот самит на 29 април, со германската канцеларка Ангела Меркел, францускиот претседател Емануел Макрон и претставниците на Белград и Приштина, е свикан на огромното изненадување на Брисел.

– Многу земји не се задоволни што тој се одржува, како што се Австрија и Италија. Се играат геополитички игри, не само со Русија и Кина, туку и меѓу самите земји на Западот, смета Дачиќ.

Според него, не се очекува на состанокот во Брисел да биде даден предлог за решавање на проблемите во Косово, но се очекува дека ќе биде извршен притисок за продолжување на дијалогот меѓу Белград и Приштина.

– Од наша страна е јасно, потребно е да се укинат таксите. Веројатно ќе има притисок да се продолжи и без тоа и од Србија ќе се бараат одредени дополнителни отстапки, изјави Дачиќ.

Според него, првиот дел од состанокот во Берлин ќе биде посветен на регионални прашања, а вториот на дијалогот помеѓу Белград и Приштина.