Да сум власт, би ги забранил криптовалутите, вели шефот на најголемата американска банка


Извршниот директор на JPMorgan Chase, Џејми Дајмон, го нападна биткоинот и неговите колеги, сугерирајќи во средата на Капитол Хил дека криптовалутите треба да бидат забранети.

„Отсекогаш сум бил длабоко противник на крипто, биткоин итн.“, рече шефот на најголемата американска банка според средствата на сослушувањето од сенаторката Елизабет Ворен од Масачусетс, за време на сослушувањето на Комитетот за банкарство во Сенатот. „Единствените случаи за вистинска употреба за тоа се криминалци, дилери на дрога… перење пари, даночно затајување.

„Да бев на власт, ќе го затворев“, додаде тој.

Забелешките се најновите остри критики на Дајмон против криптовалутите, иако неговата банка е силно вклучена во блокчејн технологијата што ја напојува индустријата од 1,6 трилиони долари.

Во претходните изјави, Дајмон го нарече биткоинот „измама“, коментар што тој подоцна го повлече. 

По дополнително испрашување од Ворен, Дајмон и неколку други големи банкарски директори изведени пред комисијата како дел од рутинско сослушување во индустријата се согласија дека крипто компаниите треба да се соочат со истите прописи за спречување на перење пари како големите финансиски институции.

Темата означува ретка нота на единство меѓу банкарските директори и Ворен, обично остар критичар на индустријата.

„Кога станува збор за банкарската политика, обично не се држам за рака со извршни директори на банки од повеќе милијарди долари, но ова е прашање на националната безбедност. На терористите, шверцерите на дрога и непријателските нации треба да им се забрани да користат крипто за нивните опасни активности. Време е Конгресот да дејствува“, рече Ворен.