Црногорскиот претседател Милатовиќ поднесе оставка од сите функции во партијата


Јаков Милатовиќ е образуван на повеќе универзитети во светот

Претседателот на Црна Гора, Јаков Милатовиќ, објави во саботата дека поднесол оставка на сите функции во Движењето Европа сега.

Милатовиќ, кој ја извршуваше функцијата заменик претседател на партијата, во објава на платформата Х објасни дека поднесува оставка затоа што досегашниот начин на работа на ПЕС е спротивен на ветувањата и вредностите што ги имал предвид при основањето на партијата. 

„При формирањето на Движењето Европа сега, им ветивме на граѓаните транспарентност во работата, рационален и аргументиран дијалог за политики кои се инклузивни и одржливи. Исто така, ветивме дека компетентноста и личниот интегритет ќе бидат одлучувачки фактори за вработување и унапредување. вети и поинаква политичка култура заснована на почитување на различностите и афирмација на европските вредности“, напиша Милатовиќ.

Истакна дека ПЕС била и ќе остане важен дел од него, бидејќи „заедно ја испишувавме историјата на демократските промени во земјата“.

„Како и досега, водејќи се единствено од интересите на граѓаните, како претседател на Црна Гора сите мои капацитети ќе ги насочам кон остварување на клучните државни приоритети“, изјави Милатовиќ.

Неговата одлука претставува кулминација на повеќемесечниот конфликт со премиерот Милојко Спајиќ, кој е и лидер на ПЕС. Милатовиќ беше министер за економски развој во владата на Здравко Кривокапиќ, првата влада формирана по парламентарните избори во 2020 година, кога Демократската партија на социјалистите (ДПС) на Мило Ѓукановиќ беше поразена по триесет години на власт. Милатовиќ и Спајиќ беа заедно министри таа влада.

Откако владата на Кривокапиќ ја загуби довербата на пратениците во февруари 2022 година, Милатовиќ следен од Спајиќ го основаше Движењето сега, кое по претседателските и парламентарните избори во 2023 година стана најсилната политичка партија во Црна Гора.

Во април минатата година, Милатовиќ со големо мнозинство го победи Мило Ѓукановиќ на претседателските избори, а Спајиќ освои најмногу пратенички места на парламентарните избори со ПЕС во јуни и стана црногорски премиер на крајот на јуни.

Минатата година Милатовиќ јавно критикуваше некои одлуки на Спајиќ, а нивниот конфликт беше особено забележлив кога Спајиќ, тогаш сè уште мандатар, се обиде да формира влада со малцинските партии, додека дел од ПЕС блиски до Милатовиќ инсистираше на пост-изборна коалиција со просрпската десница.

 

ПЕС: Милатовиќ долго време ја опструира работата на Владата
Движењето Европа сега по оставката на Милатовиќ од сите позиции во партијата објави дека неговата намера да ја опструира работата на црногорската влада е веќе подолго време видлива.

Од друга страна, опозициската Демократска партија на социјалистите (ДПС) тврди дека оставката на Милатовиќ не е изненадување, бидејќи тој ја завршил мисијата во ПЕС и сега има нова.

„Нема изненадувања. Очекувано сценарио. Милатовиќ ја исполни својата главна обврска во ПЕС кога лобираше просрпскиот Демократски фронт да дојде на власт и Андрија Мандиќ да стане претседател на парламентот. Таму ја заврши својата мисија во ПЕС И сега има нов“, напиша Андрија Николиќ од ДПС на мрежата Х.