Црна Гора забрани руски медиуми – Захарова најави мерки


Русија ќе преземе соодветни мерки против Црна Гора, која од 10 јули забрани емитување на голем број руски медиуми, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, пренесува агенцијата Тасс.

„Уште еден напад од црногорската влада го сметаме за непријателски чин на отворена цензура, со цел да се даде изглед на легитимитет на најгрубото кршење на медиумските слободи од една страна, а од друга страна да се добие наклонетоста на Брисел во надеж за ветен напредок на европскиот пат“, рече Захарова, пренесува Тасс.

За да ја задоволат русофобната трансатлантска агенда, додаде таа, тие се подготвени да продолжат со политиката на поткопување на демократските основи на нивното општество и држава и да им го ускратат правото на своите граѓани да пристапат до информации.

Захарова: Тоа е русофобна трансатлантска агенда, ќе преземеме мерки
На веб-страницата на руското Министерство за надворешни работи се наведува дека Агенцијата за електронски медиуми на Црна Гора им наредила на надлежните служби и локалните телекомуникациски компании „целосно да го прекинат емитувањето на руските медиуми најдоцна до 10 јули“.

Станува збор за 20 руски медиумски оператори, меѓу кои „Прв канал“, „Русија 1“, „РТ“, „Спутник“, „НТВ“, „РЕН ТВ“ и други. Захарова изјави дека оваа одлука подразбира забрана за сателитско и кабелско емитување на нивната содржина, како и на секое друго средство за дистрибуција, вклучително и интернет.

Според неа, тоа е обид за ретроактивно правно официјализирање на ситуацијата настаната на почетокот на 2022 година. Потоа, без предупредување, црногорските власти ги блокираа сите руски радиодифузери достапни во земјата и целосно го исчистија информативниот простор од нивното присуство, рече Захарова.

Таа додаде дека сега официјален изговор за воведување на забраната, која неофицијално важеше подолго време, е приклучувањето на Подгорица кон санкциите што Европската унија ги воведе кон руските медиуми.