Црна Гора ќе ги отвори плажите на 18 мај

Црна Гора се подготвува за летната туристичка сезона под одредени услови.

Директорот на компанијата за морски производи Предраг Јелушиќ преку Скајп за тамошна телевизија изјави дека епидемиолошката состојба во Црна Гора е добра, дека здравствениот систем на земјата добро се справил со ситуацијата и дека се подготвени голем број мерки што подразбираат физичко растојание на плажите, во просториите и во рестораните.

Предлог за предвидените мерки е испратен до надлежните институции.

– Овие се нови стандарди и мислам дека сите можеме да ги примениме совесно за да ги направат нашите гости да се чувствуваат удобно и безбедно, рече Јелушиќ.
Очекуваме плажите да се отворат на 18 мај според новите стандарди, со поголемо растојание помеѓу лежалките на плажа, со почеста дезинфекција. Планирано е дека покрај сите мерки за оддалеченост и дезинфекција, дополнително следење на квалитетот на морска вода на секои десет дена и на повеќе од 100 места во Црна Гора, додаде тој.

На прашањето дали ќе има покачување на цените заради дополнителните мерки, Јелушиќ рече дека очекува дури и спротивен ефект.

– Сите сега повикуваме на солидарност, затоа очекуваме концесионерите да имаат разбирање во однос на цените. Јасно е дека оваа година не можеме да исполниме некои од планираните очекувања, така што ќе понудиме попристојни цени, најави Јелушиќ.