Црна Гора го продава вишокот оружје: „Калашников“ за 65, хеликоптер „газела“ за 31.000 евра

Црногорското Министерството за одбрана објави тендер за продажба на вишокот оружје и воена опрема на Војската на Црна Гора. Како што објавија црногорски „Вијести“, оружјето ќе се продава на тендер под ознака „тајно“.

На листата за продажба на тендерот се наведени вкупно 18 ставки за продажба, меѓу кои и автоматска пушка „застава М-70“ калибар 7,62 мм. MO нуди над 11.300 парчиња од овие пушки, кои се југословенска верзија на „калашников АК-47“, а почетната цена за овие пушки, кои се сочувани и доаѓаат во комплет со резервен алат и прибор, е 65 евра по парче. Овие пушки на многу места во светот достигнуваат цена од најмалку 300 до 350 американски долари за парче.

Слична е ситуацијата и со автоматските пушки „застава М-84“, калибар 7,62 мм, (вкупно 535 парчиња) кои се продаваат по почетна цена од 600 евра за парче. Ова извонредно оружје е многу барано во светот, каде што за еден пушкомитралез М-84 се плаќа до 1.500 долари. Со почетна цена од 530 евра за парче, а се продаваат 43 пушкомитралези PKT калибар 7,62 мм и 3 парчиња пушкомитралези SGMT со ист калибар, додека автоматските пушки М-72 со калибар 7,62 мм се продаваат 23 парчиња, со почетна цена од 125 евра по парче. Пушка М-57 чини 30 долари, пушка М-70 22 евра по парче, додека автоматски пушки со калибар 7,65 милиметри (885 парчиња) се нудат по почетна цена од 60 евра по парче.

За 13 евра се продаваат вкупно 116 сигналлни пиштоли калибар 26 мм, додека на потенцијалните клиенти им се нудат вкупно 1.041 снајперска пушка со калибар 7,62 мм, кои, во зависност од моделот и дали имаат оптички нишан или не, чинат од 280 до 380 евра за парче. За 250 евра по парче на продажба се нудат и 14 автоматски ракетни фрлачи М-93, калибар 30 мм, а 400 примероци рачни противтенковски ракетни фрлачи М-80 „золја“ калибар 64 мм се продаваат по цена од 105 евра за ракетен фрлач. По 880 евра за парче чини противтенковски кумулативна ракета „9M14M малјутка“ (259 парчиња).

Се продаваат и три самоодни противтенковски ракетни фрлачи М-83 (ракета од типот „малјутка“ вооружени варијанта на борбени оклопни возила БОВ-1), а почетната цена е 100.000 евра по возило.

Меѓу 26. предмети кои се користат воздухопловството, најмногу внимание привлекоа вкупно 11 висококвалитетни противавионски топови со калибар 40 мм тип „бофорс“ со ласерски компјутерски уред, кој се состои од независни артилериски батерии ПВО, управувани од шведскиот радар „Филипс Жираф“. Почетната цена е 4.000 евра, додека два посматрачко-аквизициски радари од истиот произведувач М-85 се нудат по цена од 100.000 евра за парче. За 50.000 евра новиот сопственик да се добие една посматрачки радар S-645 и еден радар за мерење на висината S-613, произведени од британската компанија „Маркони“ од седумдесеттите години на минатиот век, а 5.000 евра чини советскиот радар од типот P-12. Иако комплетно застарен, радарот P-12 обезбеди меѓународна слава бидејќи со овој радар во март 1999 година за време на бомбардирањето на НАТО на СР Југославија, успеа да го открие „невидливиот“ американскиот бомбардер „Ф-117 најт хок“ и податоците за локацијата на авионот да му ги пренесе на блиската ракетна батерии тип „S-125 нева“, со која потоа беше урнат стелт-авионот, што е единствениот случај досега во светот. Од опремата на воздухопловството на продажба се вкупно седум помали хеликоптери за општа намена и вооружени хеликоптери, тип SA-341 газела“ и „СА-342 газела“, кои во согласност од состојбата, дали се ремонтирани или не и дали се во состојба за летање, чинат од 31.540 до 210.679 евра. Тие претставуваат повеќе од половина од флота „газели“ и се произведени 1976-1990.

Најскапата воена опрема што се нуди на последниот тендер на МО на ЦГ е од морнарица. По почетната цена од 1,5 милион евра, се нуди ракетен брод 404, класа „Раде Кончар“.