Цифакис: Бугарското вето го загрозува Преспанскиот договор

Бугарскиот приговор за отворање на пристапните преговори од страна на Северна Македонија сериозно ја загрозува ефикасноста на политиките на ЕУ во Западен Балкан, рече Николаос Цифакис, професор на Универзитетот во Пелопонез и член на Советодавната група за политика на Балканот во Европа (BiEPAG ).

„Подигањето во оваа фаза на голема непредвидена пречка за европскиот пат на Северна Македонија го поткопува кредибилитетот на политиката на проширување на ЕУ. Кандидатите за ЕУ ​​треба да бидат сигурни во секое време за тоа што се очекува од нив да се постигне за да напредуваат кон полноправно членство “, рече Цифакис додавајќи дека немаше сигнал за бугарско вето за овие прашања (т.е. јазик и историја) пред една година.

Цифакис подвлекува дека ако Северна Македонија не напредува кон ЕУ, имплементацијата на Договорот од Преспа меѓу Атина и Скопје исто така ќе биде загрозена.

„ Договорот од Преспа опишува постепен процес на чекори што зависат од напредокот во пристапувањето на Северна Македонија во ЕУ. Изгледите за членство во ЕУ без сомнение беа единствената најважна мотивација за Скопје да прифати компромисно решение за своето државно име. Конечно, ако ЕУ не успее соодветно да ги признае реформските напори на владите на Зоран Заев, тоа ќе се лиши од какви било средства за поттикнување позитивни политички промени во регионот далеку од авторитаризмот “, истакна Цифакис.

Тој додаде дека затоа не треба да ја потценуваме оваа криза што ја става во прашање целата низа европски геополитички интереси на Западен Балкан.Цифакис тврди дека згора на тоа, до степен до кој најголемиот дел од влијанието на ЕУ на Западен Балкан е поврзано со ветувањето за членство, Брисел би изгубил најголем дел од својата моќ во разговорите Србија-Косово.

„Никој разумен не очекува Белград и Приштина да ги преземат политички  ризици за компромисно реѓение што не е поврзано со веродостојната перспектива за пристапување во ЕУ“, заклучува Цифакис.