Цените на нафтата на највисоко ниво од 2014 година


Иако многумина можеби помислија дека е негативна цената на целокупната нафта, има нијанси

Цените на нафтата пораснаа четврти ден по ред и достигнаа највисоки нивоа од 2014 година.
Ова е, меѓу другото, последица на тензиите на Блискиот Исток по нападот на јеменските Хути врз Обединетите Арапски Емирати, што може да го наруши снабдувањето од регионот.

На лондонскиот пазар цената на барелот порасна за 1,20 отсто на 88,55 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 1,32 отсто на 86,55 долари.