Цената на гасот во Европа на најниско ниво во последните шест месеци


Цената на природниот гас во Европа денеска падна на најниско ниво за повеќе од половина година.

Утрото на холандскиот центар ТТФ мораше да се плати 25,82 евра за мегават час, објави германската новинска агенција ДПА. Аналитичарите го објаснуваат падот главно на скромната економска активност во ЕУ.

Во последниот квартал од минатата година, потрошувачката на природен гас во германската индустрија била за 16 отсто помала од просечната потрошувачка меѓу 2018 и 2021 година. .

Цената на природниот гас во Европа нагло порасна по рускиот напад на Украина. Во 2022 година требаше да се платат повеќе од 300 евра за мегават час. По смирувањето на економската состојба, цената почна да паѓа; кон средината на минатиот февруари падна под 50 евра за мегават час за прв пат по година и пол.