Цената на гасот во Европа е под 26 евра за мегават час, првпат по повеќе од година и пол


 

Цената на природниот гас од холандскиот центар ТТФ денеска падна под 26 евра за мегават час за прв пат по една година и осум месеци.

Околу 17 часот по средноевропско време за мегават час требало да се одвојат 25,18 евра. Конечно, помалку од 26 евра за мегават час требаше да се платат на крајот на септември 2021 година.

Експертите го објаснуваат падот на цените на прекумерната понуда и не исклучуваат натамошен пад на цените, пренесува германската новинска агенција dpa.

Цените на бензините почнаа значително да паѓаат кон средината на минатиот декември, откако на крајот на август беше постигнат ценовен рекорд од речиси 346 евра за мегават час. Тогаш Русија брзо почна да ги намалува или суспендира испораките на членките на ЕУ.

Како одговор на ненадејното поскапување, членките на ЕУ се договорија, меѓу другото, динамично да ја ограничат цената на природниот гас на 180 евра за мегават час. Механизмот за кој членовите на синдикатот се договорија по долгорочно преговарање во декември минатата година, почна да се применува од средината на февруари.

Исто така, релативно благата зима не ги испразни претерано подземните складишта за гас, а сега во тек е нивно забрзано полнење пред следната сезона есен-зима. Целта на ЕУ е да достигне најмалку 90% од капацитетот за складирање на гас на почетокот на следната зима, во моментов тој е веќе повеќе од 66 отсто.