Буш, Обама, Трамп – ќе биде ли Бајден четвртиот претседател на САД во мандатот на Меркел?

Ангела Меркел петнаесет години е на чело на Германија. За канцеларката, Доналд Трамп е трет претседател на САД во нејзиниот мандат. На средбите со него таа често изгледаше напнато. Дали со Бајден би било похармонично

 

Иран, трговијата, НАТО – во многу теми Меркел и Трамп далеку се разијдуваат. Не само политички, туку и во меѓусебната лична врска се чини владее тензија. Трамп во една прилика ја нарекол Меркел „глупава“. И на оваа средба на маргините на НАТО-самитот на крајот на 2019 година не се гледа големо пријателство.

Линк до информацијата на Дојче веле тука