Бунт во мензата на Европскиот парламент

Вработените во Европскиот парламент се бесни поради тајното зголемување на цените во мензата кои, велат, дека ја оставила демократската институција на ЕУ со најмалку демократско мени за ручек.

Зголемувањата, извршени во последните денови додека повеќето европратеници и персоналот на парламентот се на одмор или работат надвор од Брисел, се за 25 проценти или повеќе – и предизвика формална поплака од синдикатите на персоналот.

Порција помфрит, претходно две евра, според вработените, сега чини 2,50 евра, што е скок од 25 проценти, додека цената на супата на денот е зголемена на едно евро од 80 центи, исто така пораст од 25 проценти.

Зголемувањата го вклучуваат белгискиот данок на додадена вредност, кој претходно не беше наплатуван, како и зголемувања на цените што се совпаднаа со новите договори со приватни добавувачи што стапија на сила на 5 август.

„Супата е една работа, но барот за салата, па дури и кафето се многу поскапи“, рече една вработена во парламентот од Полска.

Портпаролката на Собранието рече дека измените, вклучително и новите трошоци за ДДВ во Брисел и планот за склучување нови договори со нови добавувачи, биле доставени до европратениците и вработените, и пред и по објавувањето на новиот тендер во декември 2018 година.

Сепак, еден синдикат го исмеа објаснувањето на Собранието повикувајќи се на неодамнешните „фискални директиви“ на ЕУ, велејќи дека претходната директива за ДДВ е дадена од 2006 година. А, вработените во парламентот се пожалија дека повисоките цени кои се совпаѓаат со новите договори со добавувачите никогаш не биле објавени однапред, што довело до шок.

Додавање сол, или можеби „табаско“, на раната, се значително пониските цени во мензите во Европската комисија и Советот – институции за кои многумина во парламентот сметаат дека веќе добиваат непотребно поволен третман од печатот и јавноста.

Ако мислевте дека нема основа за меѓуинституционално ривалство во Брисел, над несогласувањата во врска со миграциската политика и долгорочниот буџет на ЕУ, повторно размислете: само цената на супата е причина вработените во парламентот да излудат.

Минатиот четврток супа од гравот борлоти и тестенини во кантината во „Берлемонт“, извршниот штаб на Комисијата, чинеше само 63 центи. Во парламентот, органски минестрон беше 1,30 евро, дури и поскап од супата од кромид од едно евро. (Немојте да се заморувате од прашањето кој јаде супа во август. Ова е Брисел, каде што палтата се често неопходни во овој период од годината.)

Во секој случај, ситуацијата не се разликува и со другите понуди. Салата-бар? Неверојатни 1,30 евро за 100 грама во парламентот во споредба со 82 центи за 100 грама во Комисијата.

Или за вегетаријански оброк? Кускус со зеленчук во парламентот чини 7,50 евра, што е далеку повеќе во споредба со 4,95 евра за вегетаријанската опција на Комисијата: чили карне.

А што е со Советот – каде што шефовите на држави и влади се собираат на самитите (и за нивните специјално зготвени јадења)? Сите ресторани се затворени во моментов – можеби како доказ за поддршка на забелешката на претседателот на Комисијата, Жан-Клод Јункер, дека Советот работи само со скратено работно време.

Но, дури и кога се отворени, цените во кантините на Советот сè уште се пониски отколку во парламентот.

Бифтек со помфрит во кантината на зградата „Јустус Липсиус“ на Советот (сега затворена за едногодишно реновирање) никогаш не чинел повеќе од 8 евра, велат долгогодишни вработени и тоа вклучува и безалкохолен пијалок. Во парламентот, ентрекот е 11,50 евра споредено со 9,17 евра за контрафиле (најблиска споредба) во Комисијата или само 6,01 евра за обичен стек.

Претставниците на парламентот изјавија дека една причина за нивните релативно повисоки цени е одлуката да се прекинат субвенциите на даночните обврзници кои сè уште траат во другите институции – што значи дека цените се, всушност, подемократски бидејќи европските гласачи не уживаат субвенционирани ручеци.

Според записникот од состанокот на парламентарните претставници во март, субвенциите што некогаш ги чинеле европските даночни обврзници пет милиони евра или повеќе годишно, биле практично елиминирани, а годишниот буџет за угостителство се намалил на еден милион евра. (Собранието оперира со мензи во Брисел, Стразбур и Луксембург.)

„Крајот на директните субвенции за храна во 2015 година и постепеното зголемување на цените, поврзано со развојот на цените на храната на пазарот, овозможи намалување на 70 проценти во буџетот на парламентот наменет за секторот храна и ресторани“, изјави за „Политико“ портпаролот на парламентот, Делфин Колар.

Колар изјави дека цената на ДДВ „не значи дека цените се автоматски 12 проценти повисоки од претходно“. Некои угостителски објекти во парламентот веќе го наплаќаа данокот, рече таа, а новите цени исто така рефлектираат елиминација на субвенциите.

Но парламентарните работници рекоа дека повисоките цени што ги наплаќаат новите продавачи се само едно од неколкуте зголемувања во последниве години што претходно привлекоа поплаки. И, кога се комбинираат со наметнување ДДВ од 12 проценти, што претходно не се применуваше, тие велат дека зголемувањето на цените, на процентуална основа, далеку го надминале секое зголемување на платите.

И покрај цените, храната во парламентот е прилично добра, велат вработените и се чини дека брз тест за вкус ја потврдува таа оценка. Секако дека не е како НАТО, каде што некои вработени во алијансата ги споредија цените во мензата како напад со хемиско оружје врз слободниот свет.

Сепак, во ера на нула до негативни каматни стапки и пролонгирана ниска инфлација во многу земји од еврозоната, зголемувањето од 25 проценти за ништо се чини дека е неразумно.

Според официјалните претставници на синдикатот, не само што е неразумно, туку е и неодговорно со оглед на тоа што многу вработени ја користат кантината не се високо платени, туку скромно исплатени секретари, вратари, служби за безбедност и, добро, вработени во мензата.

И, дури и најдобрата храна за менза е сепак, храна од кантина – факт што некако се става во појасен фокус во контекст на зголемувањето на цените.

Во известувањето за персоналот, Генералниот директорат за инфраструктура и логистика во парламентот рече дека вработените добиваат многу повеќе од храна според новиот режим – тие исто така добиваат похранливи опции и поприродни активности за животната средина. А даночните обврзници штедат благодарение на еден голем договор што е поделен во осум различни отстапки со различна големина, велат официјалните лица.

„Според новите договори, угостителската понуда ќе биде дополнително рафинирана, вклучително и нови менија со здрави, свежи и квалитетни состојки, зголемени избори за исхрана, намалување на еднократна употреба на материјали и пристап без отпад, нов дизајн, модерна комуникација што им овозможува на членовите и персоналот подобро информации и повратни информации и продолжено работно време“, се вели во меморандумот. „Сите договори имаат силна еколошка и социјална димензија и постепено ќе нудат комплетно пластична услуга.“

„Секој ресторан ќе продолжи да нуди дневно јадење по фиксна цена, со натамошно намалување на приправниците и студентите“, се додава во меморандумот, истакнувајќи дека ДДВ од 12 проценти е намалената стапка за храна.

Еден вработен во парламентот, кој земаше чинија супа со кромид, призна дека цените се повисоки, но не изгледаат срамни. Вработениот, кој зборуваше со изразен француски акцент, призна дека храната не е лоша, но брзо додаде: „Мислам дека е подобро во Стразбур“. (Политико)