Бугарскиот претседател Румен Радев ја претстави новата привремена влада до изборите во ноември

Бугарија – Претседателот на Бугарија Румен Радев вчера на специјална церемонија ја претстави новата техничка влада.

Церемонијата на објавување на имињата во новата техничка влада започна со химната на Бугарија и во присуство на потпретседателката Илијана Јотова.

Актуелната техничка влада на Бугарија беше назначена од Радев на 12 мај, откако 45 – то Народно собрание не успеа да избере редовна влада по парламентарните избори на 4 април.

За првпат во новата политичка историја и по воведувањето на повеќепартискиот систем во Бугарија преодна влада ќе ја предаде власта на следната техничка влада. Ова доаѓа откако 46 -то Национално собрание не успеа да избере редовна влада по изборите на 11 јули. За помалку од седум месеци, бугарските граѓани ќе излезат на гласање за вторите предвремени и трети парламентарни избори оваа година и редовните претседателски избори на 14 ноември.

Радев веќе изјави дека составот на новата преодна влада е јасен.

Повеќето од привремените министри назначени од претседателот Румен Радев на 10 мај остануваат на функцијата, од кои тројца се сменети. Сегашната преодна влада остава двајца од најпопуларните министри – за економија и финансии – Кирил Петков и Асен Василев, од кои се очекува да формираат своја партија, која ќе учествува во гласањето за Националното собрание на предвремените парламентарни и претседателски избори на 14 ноември.

Третото ново име е на министерот за транспорт Георги Тодоров. Министрите за надворешни работи Светлан Стоев, за внатрешни работи Бојко Рашков и за одбрана Георги Панајотов ги задржуваат своите места, а преоден премиер останува Стефан Јанев.

 

Претседателот Румен Радев е првиот претседател во поновата политичка историја на Бугарија што го започна и го заврши својот мандат со привремена влада. Првата беше формирана во почетокот на 2017 година, а негов премиер беше адвокатот проф. Огнијан Герџиков.

Радев ја пофали првата техничка влада на Стефан Јанев, велејќи дека таа многу добро се справила со својата задача. Во овој период, според Радев, владата одржала фер избори и драстично го намалила бројот на купените гласови.

– Во Бугарија првпат се одржаа избори со масовно машинско гласање. Владата на „Јанев 1“ го откри тешкото наследство на ГЕРБ, олигархискиот модел на влада, како и незаконитоста во големите инфраструктурни промени, а расветли и запре многу корупциски шеми, рече бугарскиот претседател при примопредавањето.

Новиот бугарски привремен премиер Стефан Јанев изрази надеж дека гласачите ќе бидат мобилизирани бидејќи на земјата и треба влада со парламентарна поддршка. Првата задача на премиерот на Бугарија е фер избори на 14 ноември. Следните месеци, според Јанев, нема да бидат лесни за Бугарија. Тој смета дека Бугарија не може да биде во трајна политичка криза и и треба влада која ќе има поддршка од Националното собрание.

Јанев истакна дека во Бугарија е постигнат економски раст и ниска невработеност за време на владеењето на неговата прва техничка влада. Новата техничка влада на Бугарија денеска ќе го одржи првиот состанок.

Прес – службата на претседателот Румен Радев ги објави биографиите на членовите на новата влада.

Стефан Јанев е роден на 1 март 1960 година во селото Поповица, Пловдивско. Тој беше директор на Одбранбената политика и Дирекциите за безбедност и одбранбена политика на Министерството за одбрана, како и Аташе за одбрана во Амбасадата на Република Бугарија во Вашингтон. Меѓу позициите што ги извршува од 2003 година се раководител на Одделот за одбранбена политика и анализа во Дирекцијата за одбранбена политика при МО и раководител на Одделот за трансформација во НАТО антитерористичкиот центар, Анкара. Од 1998 до 2000 година работел како офицер за анализа во Одделот за планирање и програмирање на Координативната група на ПзМ, Монс, Белгија, по што бил назначен за Виш асистент во Одделот за стратегии и доктрини на Канцеларијата за планирање на Одбрана и вооружени сили “. Во 1996 година стана експерт во Дирекцијата за меѓународна соработка на Министерството за одбрана. Дипломирал на Вишата народна воена артилериска школа во Шумен во 1983. Образованието го продолжил на Воената академија во Софија и Националниот воен колеџ на Националниот воен универзитет во Вашингтон. Стефан Јанев е државен секретар за безбедност и одбрана до 11 мај 2021 година. Вицепремиер за внатрешни работи и безбедност и министер за одбрана во 2017 година. Зборува англиски, германски и руски јазик. Оженет, две деца. Вршител на должноста премиер од 12 мај 2021 година

Галаб Донев е технички вицепремиер за економски и социјални политики и министер за труд и социјална политика. Роден е во 1967 година во Софија. Дипломирал на 35. гимназија по руски јазик во Софија. Магистрирал финансии на Универзитетот за национална и светска економија и правен факултет на Универзитетот во Русе. Тој е специјализиран за бизнис и менаџмент на Универзитетот за национална и светска економија. Од 2005 до 2006 година тој беше генерален секретар на Министерството за труд и социјална политика. Од 2007 до 2009 година беше член на Надзорниот одбор на Националниот институт за социјална сигурност. Во 2008 година стана претседател на Надзорниот одбор на Националниот институт за помирување и арбитража. Од 2001 до 2007 година Галаб Донев беше директор на Дирекцијата „Услови за работа и управување со кризи“ при Министерството за труд и социјална политика. Од 2007 до 2009 година тој беше извршен директор на Извршната агенција „Општ трудов инспекторат“, а во 2009 година стана заменик -претседател на Државната агенција „Државни резерви и акции за време на војната“. Од 2014 до 2016 година беше заменик -министер на Министерството за труд и социјална политика. Меѓу позициите што ги извршуваше потоа беа заменик -директор на Дирекцијата за административни и информативни услуги и заменик -директор на Дирекцијата за внатрешна ревизија на Министерството за одбрана. Тој беше министер за труд и социјална политика во канцеларијата на проф. Огнијан Герџиков. Тој е секретар за социјална политика и здравје на претседателот Румен Радев од 9 мај 2017 година до 11 мај 2021 година. Вицепремиер за економски и социјални политики и министер за труд и социјална политика од 12 мај 2021 година.

Бојко Рашков е официјален заменик – министер за јавниот ред и безбедност и министер за внатрешни работи. Има долгогодишно правно искуство. Во својата професионална кариера има вршено голем број одговорни државни функции како директор на Националната истражна служба, директор на специјализираната истражна служба, член на Врховниот судски совет, член на 39 -то национално собрание, заменик министер за правда, претседател на Национално биро за контрола со посебни разузнавачки средства. Рашков е вонреден професор по кривична постапка и раководи со Катедрата за кривично право на Правниот факултет на Универзитетот за национална и светска економија. Вршител на должноста вицепремиер за јавен ред и безбедност и вршител на должноста министер за внатрешни работи од 12 мај 2021 година.

Атанас Пеканов како вршител на должноста заменик – премиер за управување со европски фондови. Тој е економист во Австрискиот институт за економски истражувања (WIFO), Виена, Австрија и предавач на Виенскиот универзитет за економија и бизнис (WU Wien). Претходно работел во Европската централна банка во Франкфурт, Германија. Има диплома по економија на Виенскиот универзитет за економија и бизнис и магистер по економска политика на Универзитетскиот колеџ во Лондон. Моментално е докторант по економија на Универзитетот за економија и бизнис во Виена (WU Wien) со фокус на монетарната и фискалната политика. Член е на Советот за економски и социјален развој при претседателот на Република Бугарија. Тој двапати беше избран за стипендист на Бугарската народна банка (2015, 2019). Во 2018 година, тој беше избран и за стипендист на Австриското економско здружение. Член на Иницијативата за млади истражувачи на Институтот за ново економско размислување. Вицепремиер за управување со европски фондови од 12 мај 2021 година.

Валери Белчев е вршител на должноста министер за финансии. Дипломирал на Харвард, каде што магистрирал јавна администрација. Магистрирал финансиски и банкарски техники на Универзитетот во Париз-2 Пантеон-Асас и докторирал економија на Универзитетот за национална и светска економија со фокус на банкарските регулативи. Во почетокот на својата кариера, тој стекна експертиза во голем број водечки комерцијални банки, вклучувајќи ги CCF HSBC, Credit Agricole Indosuez, Fortis Bank и Societe Generale. Во 2007 година се фокусираше на инвестицискиот бизнис, воспостави стратешко партнерство со Ротшилд и копродукции и дејствуваше како ексклузивен партнер за Бугарија до 2013 година. Во 2015 година одигра клучна улога во формирањето на државната компанија. Од системот на Министерството за финансии, менаџер на фондови за финансиски инструменти во Бугарија EAD, во својство на извршен директор и претседател на Управниот одбор.

Георги Панајотов е вршител на должноста министер за одбрана. Роден е во 1968 година во Поморие. Дипломирал со златен медал од гимназијата по германски јазик во Бургас. Магистер по политички науки од МГИМО, Москва. Дипломат од кариера со 25 -годишно професионално искуство во областа на безбедносната политика, мултилатерална, билатерална и регионална дипломатија, човекови права и развој. Панајотов беше постојан претставник на Бугарија во ОН во Њујорк, заменик -шеф на бугарските амбасади во САД и Авганистан, дипломат во политичката служба во Амбасадата во Албанија, раководител на Одделот за НАТО во Дирекцијата за безбедносна политика на Министерството за надворешни работи, амбасадор за специјална безбедност при набавки во Црното Море, офицер за регионална соработка и за Албанија во Дирекцијата „Југоисточна Европа“. Зборува англиски, германски, руски и албански јазик. Министер за одбрана од 12 мај 2021 година.

Стојчо Кацаров е министер за здравство. Роден е во 1964 година во Дупница. Дипломирал медицина во 1990 година. Тој е специјализиран за интерна медицина и специјализиран за здравствен менаџмент. Во 2004 година магистрирал право. Работи последователно како окружен лекар, жител на внатрешно одделение. Тој беше избран за пратеник на 38. и 39. национални собранија. Во периодот 1999-2001 година, тој последователно беше назначен за окружен гувернер на Софискиот округ и заменик министер за здравство. Учествувал во раководните тела на повеќе медицински институции, бил консултант на Националниот правобранител и вонреден предавач по здравствено управување. Тој е основач на Центарот за заштита на правата на здравствената заштита и негов претседател. Министер за здравство од 12 мај 2021 година

Виолета Комитова е вршител на должноста министер за регионален развој и јавни работи. Дипломирала магистратура по архитектура во 1980 година на UACEG, Софија. Доц. Д -р Комитова има голем број професионални специјализации, вклучително и на Универзитетот Де Монфорт во Лестер, Велика Британија во 1994 и 1996 година, на Универзитетот во Источен Лондон во 1999 година и на Архитектонскиот факултет во Даблин, Велика Британија во 2000 година. Во својата професионална кариера се развива во областа на градежништвото, инвестициските проекти, урбанизмот и урбанистичкото планирање, европските проекти во рамките на програмите ФАРА, Темпус, Еразмус-Сократ, програми за РДП. Член е на Сојузот на архитекти во Бугарија, Архитектонската комора во Бугарија, Меѓународниот совет за истражување и иновации во згради и градежништво, Работни комитети W63 (доделување на станови) и W96 (Архитектонско управување). Таа е предавач на Архитектонскиот факултет на UACEG. Зборува англиски и руски јазик. Министерка за регионален развој и јавни работи од 12 мај 2021 година.

Николај Денков е министер за образование и наука. Тој е дописен член на Бугарската академија на науките и редовен член на Европската академија на науките Academia Europaea, професор и доктор по физичка хемија. Член е на Експертската група „Физички науки“ при Европската вселенска агенција. Раководи со лабораторијата „Активни формулации и материјали“ на Хемиско -фармацевтскиот факултет на Софискиот универзитет. Според рангирањето на Универзитетот Стенфорд, дописен член. Проф.д -р Денков е меѓу првите два проценти од најдобрите научници во светот. Неговото истражување е во областа на физикохемијата на колоидни дисперзни системи, сурфактанти и нивните бројни апликации. Објавил над 175 научни написи, од кои два во престижниот весник „Nature“, еден во „Nature Communications“ и 17 прегледи. Неговите дела се цитирани повеќе од 8.500 пати во научната литература (h-index = 47). Одржал преку 90 предавања на меѓународни конференции, над 80 семинари на странски универзитети и истражувачки институти. Постојат 12 патенти, вклучувајќи шест меѓународни (WIPO, САД, Европа) и четири странски. Раководел со повеќе од 50 меѓународни проекти финансирани од странски компании, вклучувајќи ги Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken. Работел како истражувач-гостин во Јапонската научна фондација (JRDC), виш истражувач во Институтот Рона-Пуленк (Франција), водечки научник во Институтот за истражување Унилевер (САД). Тој беше визитинг професор на Универзитетот за инженерство ESPCI-Париска школа за индустриска физика и хемија и Универзитетот во Лил (Франција). Тој надгледувал 14 бранети докторски студенти, а уште шестмина се во фаза на подготовка. За неговите научни достигнувања му беа доделени голем број престижни награди: наградата Солвеј на Европското друштво за колоиди и интерфејси, наградата за предавања на Одделот за колоидни и меѓупросторни граници на Јапонското хемиско друштво, Националната награда на Питагора на Министерството за образование и наука и други. Од 2014 до 2016 година, Николај Денков беше заменик министер за образование и наука со одделенија за високо образование и европски структурни фондови, а во 2017 година – министер за образование и наука по службена должност. Министер за образование и наука од 12 мај 2021 година.

Светлан Стоев за технички министер за надворешни работи. Роден е на 30 август 1960 година во Софија. Дипломирал на Универзитетот за национална и светска економија, насока меѓународни односи во 1985 година. Има магистрирано. Дипломирал и меѓународни економски односи на Дипломатската академија во Москва (1990-1992) и европските институции и политики на Дипломатската академија Густав Стреземан во Бон (1998). Се приклучил на Министерството за надворешни работи по конкурс во октомври 1985 година и таму имал разни дипломатски функции. Од 1987 до 1990 година бил аташе во Дирекцијата за протокол за обединета држава. Помеѓу 1992 и 1993 година тој беше офицер за Турција во Одделот за меѓународно право и конзуларни односи, по што до 1997 година беше прв секретар во Амбасадата на Република Бугарија во Лагос, Нигерија. Од 1997 до 1999 година Светлан Стоев ја извршуваше функцијата раководител на секторот Скандинавски земји во Дирекцијата за Западна Европа и Северна Америка. Од 1999 до 2002 година бил советник во Амбасадата на Република Бугарија во Копенхаген. Во следните години тој беше шеф на одделот во Директоратот за европски земји и претседател на бугарската страна на Заедничката владина комисија Бугарија-Баварија. Од 2005 до 2009 година Светлан Стоев беше амбасадор, шеф на Дипломатското биро на Република Бугарија во Бон, Сојузна Република Германија, а потоа до 2011 година беше административен секретар на Министерството за надворешни работи и претседател на Меѓуресорската комисија за недвижности во странство На Од 2012 до 2016 година беше вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Бугарија во Кралството Шведска. Од 2016 до 2018 година тој беше директор на Дирекцијата за државен протокол во Министерството за надворешни работи, а од јануари 2019 година беше вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Бугарија во Кралството Данска. Светлан Стоев е оженет и има две деца. Добитник е на голем број државни награди. Зборува англиски, германски и руски јазик. Вршител на должноста министер за надворешни работи од 12 мај 2021 година.

Јанаки Стоилов е вршител на должноста министер за правда. Роден е на 8 септември 1958 година во Велико Трново. Дипломирал право на Правниот факултет на Софискиот универзитет. Доктор по право. Предава на Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“ и на Пловдивскиот универзитет „Паисиј Хилендарски“. Моментално е професор по Теорија на право и раководител на Катедрата за теорија и историја на државата и правото на Правниот факултет при Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“.  Автор на десетици научни публикации во бугарски и странски правни списанија. Член на редакции на бугарски и странски списанија. Пратеник во Седмото големо народно собрание, во кое е секретар на Комисијата за изготвување на Устав.   Заменик -претседател на 43. Народно собрание, претседател на Комисијата за надворешна политика на 42. Национално собрание. Тој беше шеф и член на бугарската делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа и Интерпарламентарната унија. Член е на Националното собрание на БСП. Оженет, има ќерка. Министер за правда од 12 мај 2021 година.

Велислав Минеков е вршител на должноста министер за култура. Тој е професор на Националната академија за уметности (НАА). Дипломирал на Националната академија за уметности и специјализирал во Хамбург, Германија. Тој е наставник по вајарство, дизајн на метали, уметничка металургија, уметничко каменување и реставрација во Бугарија, Германија, Турција и ОАЕ. Претставен е со монументални и штафелајни дела во Бугарија, САД, Германија, Русија, Украина, Кореја, Шпанија, Италија, Луксембург, Холандија, Данска, Шведска, Швајцарија, Сингапур, Кина, Мароко, Либан, Босна, Србија, Бразил и Обединетите Арапски Емирати. Награден е како учесник на бројни меѓународни симпозиуми, натпревари и изложби. Член е на креативни синдикати во Европа и организации кои ја поддржуваат заштитата на културното наследство. Проф. Минеков е граѓански и политички активист. Учествува во иницијативи за промена на законите во областа на културата, музејската работа, правниот статус на колекционерите и авторските права. Министер за култура од 12 мај 2021 година.

Асен Личев е министер за животна средина и вода. Роден е во 1952 година во Софија. Магистрирал хидрогеологија и инженерска геологија. Веќе 25 години работи во АСО и МОВ. Тој е директор на директоратите за вода повеќе од 12 години. Тој е експерт за управување со водите на национално ниво. Во 1997 година активно учествуваше во организацијата и спроведувањето на институционалната реформа во секторот за вода сектор, кој заврши со затворање на НСВ и КГМР и формирање на Министерството за животна средина и вода. Води развој на концепт за „Национална стратегија за управување и развој на секторот за води во Бугарија до 2015 година“, усвоен од Советот на министри во 2004 година. Истата година го предводеше развојот на Законот за водостопанство, кој за политички причините беа усвоени на прво читање од Националното собрание и замрзнати. Во своите активности, тој се води според принципот „Животната средина, вклучувајќи ја и водата, не е само комерцијален производ, туку витално наследство што треба да се заштити, заштити и третира како такво“. Министер за животна средина и вода од 12 мај 2021 година.

Христо Бозуков е министер за земјоделство, храна и шумарство. Роден е на 14 јануари 1960 година. Дипломирал во 1985 година на Земјоделскиот универзитет во Пловдив со диплома по „Агрономски инженер за заштита на растенијата и почвата“ и специјализација – „Технологии за заштита на растенијата во полските култури“. Од 1985 година е практикант -агроном на Институтот за тутун и производи од тутун – Пловдив, а од 1986 година по победата на конкурсот е назначен за научен соработник III степен за заштита на растенијата. Од 1989 година е научен соработник од 2 степен, а од 1993 година – научен соработник од 1 степен. Во 1999 година го бранеше својот научен и образовен степен „Доктор по фитопатологија“, а од 2003 година – „Виш научен соработник втор степен “(вонреден професор) во научната специјалност„ Заштита на растенијата “. На 19 ноември 2014 година, тој беше назначен за академската позиција „професор“. Од 2013 до 2015 година беше претседател на Земјоделската академија во Софија. Од 2002 година, тој е назначен за раководител на одделот Секретар, претседател на Научниот совет и директор на Институтот за тутун и производи од тутун, Пловдив. Тој е претседател на Управниот одбор на ФНТССЗ-Пловдив, член на Одборот на ФНТССЗ-Софија и член на Сојузот на научници во Бугарија. Од 2015 година е професор на Институтот за тутун и производи од тутун во Марково, Пловдив. Од јануари 2018 година е член на Советот за економски и социјален развој при претседателот на Република Бугарија. Тој беше министер за земјоделство и храна во привремената влада на Герџиков. Носител е на Златната значка на Федерацијата на научни и технички сојузи, диплома од Сојузот на пронаоѓачи во Бугарија, златен медал „Проф. Асен Златаров“ за докажан креативен придонес и високи резултати во областа на науката и технологијата На почесна значка „За придонес во применетата земјоделска наука во 2016 година“. од Бугарската асоцијација за заштита на растенијата “, Медал” За посебен придонес во развојот на земјоделската наука “, од Руската академија за земјоделски науки и голем број други награди и награди. Министер за земјоделство, храна и шумарство од 12 мај 2021 година.

Христо Алексиев е  технички министер за транспорт, информатичка технологија и врски. Тој е економист и експерт во транспортниот сектор. Магистер по економија на Универзитетот за национална и светска економија и диплома за политички науки од Универзитетот во Пловдив „Паисиј Хилендарски“. Тој има голем број квалификации и сертификати од Империјал колеџ во Лондон, бизнис школа на Универзитетот Оксфорд и други меѓународни образовни институции. Меѓу позициите на Христо Алексиев се експерт во Кабинетот на министерот за транспорт, економски експерт и консултант за проектот за изградба на Интермодален терминал за контејнери во Пловдив, член на Одборот на директори на зоната за пристап до јавноста во пристаништето Бургас EAD; Член на Управниот комитет на Европскиот приоритетен комитет  проект 22 “во Брисел, член на Управниот одбор на Меѓународната организација Европски товарен железнички коридор 7 во Будимпешта, Претседател на Одборот на директори на пристаништето во Бургас EAD и Претседател на Управниот одбор и заменик генерален директор на Националната железничка инфраструктурна компанија Христо Алексиев ја предводеше успешната имплементација на некои од најголемите инфраструктурни проекти во транспортниот сектор, вклучително и еден од ретките проекти во земјата имплементиран според единствен модел, вклучувајќи ги и европските механизми за кофинансирање и јавно-приватно партнерство, имено Интермодален терминал. Пловдив – министер за транспорт, информатичка технологија и врски во привремената влада на Герџиков, прекинувајќи ја првата постапка за концесија на аеродромот во Софија, поради фактот што е економски непрофитабилна за државата. Течно зборува англиски.

Даниела Везиева технички министер за економија. Доктор по економски науки, Национален универзитет „Васил Левски“ во Велико Трново. Има искуство во областа на јавните финансии и администрација. Работи на проекти поврзани со децентрализација и воведување нови модели на управување од 2003 година. Од 2007 до 2014 година ја претставуваше Бугарија во Буџетската комисија на европските училишта. Работела како раководител на одделот „Административни, правни, финансиски, економски и информативни услуги“ во Регионалниот инспекторат за образование во Русе. Од ноември 2014 година до февруари 2017 година беше заменик -министер за економија. Од мај 2018 година до март 2019 година таа беше советник во канцеларијата на претседателот на Комисијата за финансиска супервизија. Има менаџерски и менаџерски позиции во областа на банкарството и консалтингот. Од 18 мај 2021 година досега беше советник на министерот за економија. Зборува англиски и руски јазик.

Андреј Живков е вршител на должноста министер за енергетика. Роден е во 1971 година во Ботевград. Дипломирал на Првото унифицирано средно политехничко училиште „Кирил и Методиј“ во Ќустендил во 1989 година. Дипломирал на Техничкиот универзитет во Софија со диплома по „Снабдување со електрична енергија и електрична опрема“ во 1996 година. Стекнал професионална квалификација во „Менаџмент на компанија“ на Институтот за постдипломски квалификации на Универзитетот за национална и светска економија во 2003 година. Се стекнал со професионален сертификат за менаџмент на Новиот бугарски универзитет во 2006 година. Дипломирал магистратура по економија во 2012 година. Од 1996 до 2012 година работел во” Дистрибуција на електрична енергија Столично ЕАД и по неговата продажба – во Дистрибуција Бугарија ЕАД, на различни позиции, од кои последната е шефот на Столично. Од 2014 до 2015 година тој беше член на Надзорниот одбор на операторот на електроенергетскиот систем ЕАД. Од 2017 до 2018 година тој беше претседател на Управниот одбор на операторот на електроенергетскиот систем EAD. Министер за енергетика од 12 мај 2021 година.

Стела Балтова е министерка за туризам. Родена е во 1961 година. Средното образование го завршила во гимназијата Захари Стојанов на француски – Сливен. Во 1988 година дипломирал на Универзитетот за хемиска технологија и металургија, Софија, насока „Технологија на полимери, текстил и кожа“. Го продолжи своето образование во Универзитетот во Северен Алзас, Франција. Магистрирал дигитален маркетинг. Има различни бизнис квалификации од европски и светски институти. Во периодот 2002-2005 година работел како дипломатски советник, шеф на Канцеларијата за трговија и економски прашања во Копенхаген, Данска. Подоцна работел во Дирекцијата за надворешна економска политика на Министерството за економија и енергија. Во 2007-2009 година беше заменик-претседател на Државната агенција за туризам. Тој е координатор на Среднорочната рамковна инвестициона програма 2008- BG161PO001 / 3.3-01 / 2008 според OPRD (2008-2009). Раководи со проекти од областа на националниот маркетинг (2008-2011). Стела Балтова е вонреден професор по економија на деловни услуги. Предава во магистерските програми „Менаџмент на туризмот“ и ”Претприемништво и иновации“ на Меѓународната виша бизнис школа – Ботевград. Директор на Центарот за континуирана едукација при МФБУ. Министерка за туризам од 12 мај 2021 година.

Андреј Кузманов е министер за млади и спорт. Завршил во училиштето „Олимписки надежи“, а потоа дипломирал на Националната спортска академија во Софија во 1991 година. Има диплома по физичко образование и тренер. Магистрирал „Физичко образование“. 1985 година, повеќекратен републикански шампион во пливање и модерен петобој , во својата професионална кариера се занимаваше со анализа и управување со образовниот и тренинг спортскиот процес во модерен петобој, организирање и спроведување натпревари, и беше тренер во модерен петобој во различни спортски клубови. Има искуство во приватниот сектор на менаџерски позиции во областа на трговијата, производството, услугите, маркетингот и рекламирањето. Претседател е на Европската конфедерација на модерен петобој, претседател на Бугарската федерација за модерен петобој и Балканската конфедерација на модерен петобој. Член е на Комитетот за деловни прашања на Меѓународната модерна федерација за пенталон. Министер за млади и спорт од 12 мај 2021 година.