Бугарките и Романките – најмлади мајки во ЕУ

Жените во Бугарија и Романија се најмладите мајки во Европската унија, покажуваат податоци на Евростат кои ги цитира украинскиот онлајн весник „Европска правда“.

Според Евростат, секое осмо дете во ЕУ, родено од мајка помлада од 20 години, е од Бугарија или Романија.

Најголем удел во раѓање на први деца од страна на млади мајки под 20 години има Бугарија (12,5 проценти од вкупниот број на раѓања во 2017 година) и Романија (12,1 отсто). Следуваат Унгарија (8,5 проценти) и Словачка (8,1 отсто).