Бугарите го сакаат Орбан повеќе од самите Унгарци, а за Путин и не треба да се зборува


 

Унгарскиот премиер Виктор Орбан не ужива најголема поддршка ниту во сопствената земја, ниту во соседна Словачка, каде Роберт Фицо оди по неговите стапки. Тој ужива 50% повеќе симпатии во Бугарија отколку кај Унгарците, со кои владее повеќе од десет години.

Според мартовската анкета на агенцијата „Ипсос“ за „Еуроњуз“, речиси четири од десет анкетирани Бугари велат дека имаат позитивно мислење за него. Во неговата татковина така одговориле 32%. Други 29% во Бугарија го избрале одговорот „не знам доволно“ наместо третата опција „Негативен став“.

Во социологијата, групата „не знам доволно“ честопати се перципира двосмислено, бидејќи е можно значителен дел од луѓето во неа да го прават т.н. избор за репутација – им се допаѓа Орбан, но поради некоја причина не сакаат да го прават тоа јавно, иако анкетата во овој случај е онлајн и анонимна.

Одобрувањето и неодобрувањето во ЕУ за Виктор Орбан

Во Шведска и Финска, одобрението на Унгарецот е особено ниско, а тоа може да се објасни со тоа што Будимпешта одобрувањето за членство на двете земји во НАТО беше одложено до крај.

Вера Јоурова, еврокомесар за вредности, пред неколку дена во интервју за „Еуобсервер“ рече дека „Унгарија е на највисок степен на изолација во Европа поради блиските врски на нејзиниот лидер со Русија, поради неговите ракувања со Путин, што исто така ја надополнува повлекување од демократијата и владеењето на правото во неговата земја“.

Ваквата оценка не е проблем за анкетираните Бугари, бидејќи тие се издвојуваат како најголеми симпатизери на Владимир Путин во ЕУ. Според податоците на „Ипсос“ од крајот на февруари и почетокот на март, 37 отсто во Бугарија имаат позитивно мислење за Путин кој се бара за воени злосторства. Други 15% одговориле „не знам доволно“, што звучи апсурдно среде лавината од информации за тоа што се случува во Украина, која тој ја нападна, и репресијата во сопствената земја.

Заедно, двата одговори сочинуваат 52% наспроти останатите 48% со негативно мислење за Путин. Следува Словачка со вкупно 44% одобрување (22% за двата одговори), Унгарија со 43% (20% + 23%) и Грција со 41% (28% + 13%).