Бугарија усвои план за вакцинација, почнува од медицинските лица

Планот има пет фази во кои вакцините ќе бидат достапни само за одредени социјални и професионални групи за кои се смета дека се изложени на поголем ризик

 

(Од нашиот дописник)                                                                                               Јовка Димитрова

СОФИЈА – Бугарската влада во петокот усвои план за вакцинирање на населението против Ковид-19, но не прецизираше кога ќе започне кампањата и како ќе се извршат вакцинациите.

Вакцинацијата против инфекција со коронавирус во Бугарија ќе биде бесплатна и доброволна, рече министерот за здравство Костадин Ангелов.

Планот идентификува пет фази во кои вакцините ќе бидат достапни само за одредени социјални и професионални групи за кои се смета дека се изложени на поголем ризик.

Болници, служби за итни случаи, стоматолози, лабораториски техничари и фармацевти ќе бидат први имунизирани. Според владата, покрај големиот ризик од инфекции, тие би биле опасни и за нивните пациенти доколку би биле болни. Станува збор за 244.000 луѓе. Тие ќе бидат имунизирани во здравствените установи.

По нив, 112.000 луѓе ќе бидат вакцинирани во домови за стари лица и други социјални домови, како и наставници. Третата приоритетна група вклучува полицајци, вработени во енергетика, водоснабдување и други клучни инфраструктури. По нив на ред се постари лица над 65 години и хронично болни, кај кои ризикот од компликации е најголем. Околу 1,8 милиони луѓе се вклучени во оваа група.

Сè уште не е јасно како ќе се организира кампањата надвор од персоналот на болниците, при што мобилните медицински тимови размислуваат за обиколка низ градовите и селата и вакцинирање на заинтересираните. За возрасните, кои се најголемата група, матичните лекари најверојатно ќе бидат назначени да администрираат вакцини, но властите сè уште не се јасни. Исто така е нејасно дали луѓето кои веќе биле излекувани од Ковид-19 ќе имаат право на вакцина.

Во четвртокот, Националното собрание одобри увоз на четири типа на седум вакцини во Бугарија договорени од Европската комисија. Одобрени се Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Универзитет Оксфорд, Sanofi и Johnонсон&Johnонсон. Последните две вакцини нема да завршат ги клиничките испитувања пред летото, додека дозволите за употреба на првите две за ЕУ ​​се очекуваат во наредните месеци.

Министерот за здравство Костадин Ангелов претходно објави дека Бугарија првично може да смета на 120.000 дози вакцина Pfizer/BioNTech, што ќе стигне за околу 60.000 луѓе. Вкупниот број на нарачани вакцини или распоредот за породување не се пријавени.

Здравствените власти објавија дека по воведувањето на построги ограничувања на 27 ноември, постои мала тенденција да се забави ширењето на инфекцијата во Бугарија.

„Позитивните промени сѐ уште се премногу кревки и рано е да се извлечат заклучоци“, рече главниот државен здравствен инспектор Ангел Канчев.

Ширењето на корона вирусот падна на 591 на 100.000 жители, што ја става Бугарија на 12-то место во Европа. Сепак, од 21 ноември земјата продолжува да води во смртноста меѓу 31 европски земји за кои Европската здравствена агенција (ЕЦДЦ) објавува информации. Бројот на загинати од корона вирусот веќе достигна 26 на 100.000 жители. Нема намалување на бројот на хоспитализации, како и на бројот на пациенти во единиците за интензивна нега.

Министерот Костадин Ангелов ја негираше одговорноста на здравствениот систем за овој црн рекорд. Тој рече дека причината за високата смртност се должи на само-лекувањето на пациентите и доцното барање лекарска помош, како и на големиот број луѓе кои страдаат од срцеви заболувања, што е фактор на ризик за тешки болести.

Во моментов има 93.459 потврдени активни случаи на Ковид-19 во Бугарија, 6.766 лица се во болница, а 523 на интензивна нега. Бројот на мртви од почетокот на пандемијата е 4.503, а излечени се 57.141 лице.