Бугарија: Службената влада расчистува со кадрите на Петков – за три дена сменети 60 лица


Претседателот Радев и службената влада на Бугарија

 

Службената влада на Бугарија ја презеде функцијата во средата (3 август) и за три дена досега отпушти 60 високи функционери во администрацијата. Повеќето од новите функционерите беа поставени на високи позиции во претходните преодни влади на претседателот Румен Радев.

Еден од отпуштените – сега веќе поранешниот прв човек на Националната агенција за приходи (НАА) Румен Спецов, објави дека министерката за финансии Росица Велкова му кажала дека е разрешен од политички причини и дека тоа не е поврзано со работата на агенцијата за приходи.

Преодната влада како причина за неговото разрешување го објави неисполнувањето на должноста на Спецов. На негово место беше назначен Борис Михаилов, кој во јуни 2021 година, за време на првата преодна влада на претседателот Румен Радев, беше назначен за раководител на Државниот фонд за земјоделство

Неколку минути по разрешувањето на Спецов, ослободен е и директорот на Царинската агенција Павел Тонев. На негово место привремено беше поставен Павел Геренски, кој досега беше заменик-директор. Од Министерството за финансии не наведуваат причини за смената на првиот човек на царината.

Доцна во петокот (5 август), преодната влада го ослободи и шефот на агенцијата Државни резерви и воени акции, Николај Василев. Заменик-претседателот на агенцијата Асен Асенов ќе биде вршител на должноста до именување на наследник.

Во четвртокот (4 август) беа сменети 25 од 28 регионални управители.

Во средата, кога беше првиот целосен работен ден на службената влада, беа сменети 25 заменици министри. Повеќето од нив се кадри на БСП.

Двете преодни влади на Радев во 2021 година разрешија повеќе од 1.500 луѓе од државната администрација, именувани за време на третата влада на Бојко Борисов. Двете служби назначиле близу 4.000 лица во периодот 12 мај – 13 декември 2021 година. (Дневник)