Бугарија сама решава дали ќе се врати под руска контрола, вели Даниел Фрид

Поранешниот висок американски дипломат изјави дека Бугарија сама треба да каже што сака


Даниел Фрид беше помошник државен секретар на САД од 2005 до 2009 година

 

Западот мора да биде подготвен за нови провокации од Русија, изјави за Бугарското национално радио (БНР) Даниел Фрид, поранешен помошник државен секретар на САД од 2005 до 2009 година. Тој беше одговорен за европските и евроазиските прашања.

„Мислам дека Путин се обидува да заплаши, употреби „маскирање“ и притисок за да го принуди Западот да ја прифати руската контрола врз Украина и да ја врати руската контрола врз другите земји од Централна и Источна Европа. Не смееме да го дозволиме тоа. Исто така, мора да бидеме подготвени да работиме и преговарајте со Русија ако Путин сака да ги реши вистинските безбедносни проблеми, а не оние што тој ги измислува, затоа мора да бидеме и цврсти и спремни да разговараме со Русите… Од Бугарија зависи дали таа ќе биде меѓу нив. Важно што сака Бугарија, ние нема ништо да разместиме во Бугарија без нејзино одобрение, но администрацијата на Бајден веќе најави дека ќе работи во оваа насока доколку е потребно и ќе се консултира со НАТО и со сите девет земји од Букурешката деветка“, вели Фрид.

Според него, САД веќе го дале својот предлог до Русија – да се разговара за контрола на вооружувањето и транспарентност во вежбите. Се чини дека Русија ќе продолжи да одржува цврст тон и е многу веројатен ограничен воен конфликт на краток рок.

Фрид вели дека првиот измислен проблем е што проширувањето на НАТО на некаков начин ѝ се заканува на Русија.

„Нема такво нешто. По пристапувањето на Полска, Чешка и Унгарија во НАТО во 1997 година, САД почнаа да ги повлекуваат своите сили од Европа наместо да го зголемуваат својот контингент. Проширувањето на НАТО ја направи Европа стабилна како што беше во текот на дваесеттиот век. Вториот проблем што го измисли Путин е што некако Украина не постои како држава. Тој вели дека Украинците не ја заслужуваат својата земја и дека се дел од Русија. И дека ако Украина воопшто постои одделно, ќе биде како помал брат кој ја признава контролата на Русија. Украинците не се согласуваат. Тие се покажаа како држава, а обидите на Путин да ја елиминира Украина како таква се дел од темната страна на руското империјалистичко размислување. Ова е исто така измислен проблем. Друг фиктивен проблем е тоа што САД се одговорни за тоа што Украинците се спротивставуваат на руската контрола. Украинците го прават тоа затоа што веруваат во својата земја, не помалку отколку што веруваат Бугарите во Бугарија. И тие се во право – патриотизмот е добра работа, но не и национализмот“, вели дипломатот за БНР.