Бугарија ќе извезува оружје за Украина, пратениците го отфрлија ветото на Радев


 

Националното собрание не го поддржа ветото на претседателот на договорот меѓу Бугарија и Украина за обезбедување на 100 оклопни транспортери на земјата нападната од Русија.

Имаше огромно мнозинство за отфрлање на ветото на Радев и одобрување на договорот – 162 пратеници од ГЕРБ, „Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија“, ДПС и Има таков народ. За прифаќање на ветото г0ласаа 55 пратеници од проруските партии Преродба и БСП. Во јули пратениците донесоа одлука Министерството за внатрешни работи на Бугарија да ѝ обезбеди на Украина 100 оклопни транспортери кои се надвор од употреба. Во ноември парламентот го одобри договорот постигнат во август меѓу Министерството за надворешни работи и украинското Министерство за одбрана.

Во понеделникот (4 декември) претседателот Румен Радев го врати Законот за ратификација на договорот во Собранието на нова расправа. Во причините за ветото беше забележано дека пратениците не биле доволно запознаени со конкретните параметри на донацијата, што им оневозможува објективно да проценат дали обезбедената опрема повеќе не е потребна.

Дебатата помина со болно познати аргументи на бранителите и противниците на донирањето на оклопните транспортери. Според владејачкото мнозинство, оклопните возила веќе не се потребни и да се доведат во состојба во која би можеле да бидат корисни за активностите на МВР. Според опозициските проруски партии, имало потреба од нив доколку Украина ги сака.