Бугарија ги разбуди балканските духови, не се знае кој кого окупирал

Бришењето на имињата на српските светилишта на фреските во манастирот „Св. Јован Осоговски “во Северна Македонија е добро познат метод на притисок и закана, што често го користеа бугарските терористи од ВМРО, пишува српскиот весник „Новости“, по бугарските напади за српски влијанија за дебугаризација на нашата држава. Текстот го пренесува БГНЕС, што е втор обид во историскиот спор, по Грција, сега да се втурне и Србија.

Написот е илустриран со фотографија од манастирот, која е опишана како „Драма на цивилизацијата на Стара Србија“.

„Експертите сметаат дека се случува долг процес за систематско уништување на српското културно наследство и присилна асимилација на Србите“, пишува весникот. Историчарот Славенко Терзиќ од Српската академија на науките и уметностите изјавил дека „постојат примери на такви брутални напади во 19 век – како и по бугарската окупација за време на Првата и Втората светска војна“.

„За жал, по 1945 година, македонските републички власти продолжија да го негираат српското наследство и присилно да го асимилираат остатокот од српскиот народ, кој беше протеран од Бугарите веднаш по окупацијата, а југословенските власти му забранија да се врати по 1945-1946 година. Ова се должи на фактот дека Србија е единствениот сосед што не го оспорува македонскиот идентитет и државата Северна Македонија. Србите во Северна Македонија и понатаму се во незавидна положба“, вели српскиот историчар.

 Според него Србите „од Стара Србија“, денешна Северна Македонија, Косово и Метохија, биле поразени од југословенското комунистичко раководство по 1945 година.

„Бугарската пропаганда ги претстави сите српски споменици како дел од „српската окупација “на Македонија, што беше прифатено од поголемиот дел од македонскиот режим во Титова Југославија. Од 1945 година до отцепувањето на Македонија во 1991 година се водеше систематска долгорочна политика, прво за протерување на Србите од македонската сојузна единица, а потоа и за денационализација на оние што останаа да живеат во своите вековни огништа“, вели Терзиќ.

Властите на новата македонска нација, основана во 1943 година со одлука на АВНОЈ во Јајце, не им дадоа мир на починатите Срби, тие варварски ги уништија гробовите на српските војници и цивилите кои страдаа за време на балканските и светските војни, пишува „Новости“.

„И покрај материјалните ресурси што ги нуди српската влада за одржување на овие споменици и гробници, македонските власти тврдоглаво се спротивставија. Секој сериозен обид за враќање на гробовите од страна на македонските власти и јавните медиуми беше претставен како манифестација на српскиот национализам“, вели Терзиќ.

„Заради решавање на „српското прашање “, забрането е враќање на српските црковни водачи и монаси во храмовите, од каде што беа протерани од Бугарите. Југословенското раководство, заедно со македонските комунисти, решија да воспостават т.н. „Македонската православна црква со цел да се македонизира српското наследство“, го цитира БГНЕС весникот.

„Ова беше директно продолжување на практиката на бугарските терористи и окупатори, кои ги избришаа имињата на српските покровители од фреските за да ги бугаризираат“, рече Борислав Челиковиќ, уредник на етнографската библиотека Саборник.

„Македонската политичка црква никогаш не била призната од никого во православниот свет, но го присвоила српското културно наследство, вклучително и манастирот Осогово во Крива Паланка, кој е византиски, но нејзини обновувачи и основачи се српските кралеви Стефан Милутин, неговиот синот Стефан Дечански и благородникот Константин Драгаш Дејановиќ. Како тие се користат денес станува јасно од пребарувачот Гугл кога ќе се напише името на манастирот. Меѓу првите резултати е огласот за хотелот „Осоговски манастир“. Бев во овој манастир, чиј комплекс изгледа како луксузен рекреативен центар и е управуван од свештеник од црква што никој не ја признава. Ова е илустрација за имагинацијата на луѓето во идентитетска криза кои се обидуваат да создадат своја основа врз странското наследство “, вели Челиковиќ за “Новости“.