Бучкоски: Можеме да постигнеме компромис со Бугарија, но не знам колку бргу

Специјалниот пратеник на Македонија за Бугарија, Владо Бучкоски, изрази уверување дека коалициските разговори во Бугарија ќе доведат до формирање влада која ќе почне да работи на решавање на спорните прашања меѓу Софија и Скопје.

– Верувам дека промените што ги ветија тандемот Петков и Василев имаат сериозно позитивно влијание врз македонската јавност. Довербата е прекршена меѓу нас, како што велите вие, и ни треба силна верба дека можеме да постигнеме решение – изјави тој за БНР, мислејќи на лидерите на „Промената продолжува“.

Бучковски го коментираше и претстојниот состанок на Европскиот совет во декември.

– Има проблеми на маса, мора да се бара компромис. Убеден сум дека можеме да го постигнеме тоа. Колку брзо? Тоа е прашањето на кое немам одговор во моментов – истакна специјалниот пратеник за Бугарија.