Брзата помош се поднови со 12 возила, шест се за Скопје

Министерството за здравство набави нови 12 возила на Итната медицинска помош. Возилата се опремени со најсовремена медицинска опрема. Шест од вкупно 12 амбулантни возила ќе бидат наменети за Градот Скопје, додека пак останатите ќе бидат распределени во градовите каде што има потреба од нив, соопштија од Министерството за здравство.

При набавката на амбулантните возила Министерството за здравство заштедило 12 милиони и 240 илјади денари или околу 200 илјади евра. Постигнувајќи ја најниската цена, од предвидените 30 милиони и 500 илјади денари, за 12-те возила од буџетот на министерството, се издвоени 18 милиони и 300 илјади денари (без ДДВ).

„Со новите 12 возила на Итната медицинска помош, за пациентите овозможуваме неопходната здравствена услуга да ја добијат многу побрзо и истата да биде уште поквалитетна. Дополнително, во голема мера ги подобруваме и условите за работа на здравствените работници“, напиша министерот Венко Филипче на Фејсбук.

Новите возила за Итната медицинска помош ќе бидат пуштени во употреба за неколку денови, откако тие ќе бидат регистрирани.