Брус Ли исчезна од Мостар среде ноќ: Украден е култниот споменик што беше симбол на отпорот


 

Статуата на филмската ѕвезда и кунг фу мајстор Брус Ли исчезна во неделата вечерта од центарот на Мостар, каде што беше поставена во 2005 година како симбол на отпорот кон неправдите во поделениот град.

Непознати сторители ја извадиле статуата од бронза од камениот столб во паркот Зрињевац, на кој пишува „Брус Ли – твојот Мостар“.

Информацијата за исчезнувањето на споменикот на Брус Ли први ја објавија локалните медиуми.

Министерството за внатрешни работи на Херцеговско-неретванската жупанија извести дека не добиле официјално известување дека споменикот е украден, а нивната патрола е испратена да ги утврди сите околности.

Недалеку од основата на споменикот е оставена импровизирана дрвена количка која најверојатно ја користеле сторителите при отстранувањето на статуата.

Статуата на Брус Ли беше поставена во централниот парк на Мостар во 2005 година на иницијатива на првите луѓе на невладиното здружение „Урбани покрет – Мостар“, сега пратеник Нина Распудиќ и Веселин Гатал.

Како што објаснуваат авторите на идејата, со поставувањето на статуа на филмска ѕвезда и мајстор на кунг фу, тие се обиделе да го направат Мостар препознатлив во светот по други мотиви освен војна и уништување и да биде симбол на отпорот на сите неправди.

Поставувањето споменикот во 2005 година ја пренесоа многу светски медиуми, наведувајќи дека таа може да биде симбол на обединување во војната на поделениот град.