Бројот на пабови во Англија и Велс достигна рекордно ниско ниво

Според истражувањето на Британската асоцијација за пиво и пабови, Британскиот институт за гостилничарство и UKHospitality, само 37 отсто од угостителските бизниси остваруваат профит


Во Англија и Велс има помалку пабови од кога било досега, според истражувањето кое фрла светлина на разорните ефекти од пандемијата и наглото зголемување на трошоците за водење бизнис.

Вкупниот број на пабови падна под 40.000 во првата половина од годината, што значи дека во Англија и Велс има седум илјади помалку пабови од пред десет години.

Пабовите кои исчезнале од заедниците се урнати или претворени во станбен и деловен простор, според истражувањето на консултантската куќа за имот Altus Group.

Угостителскиот сектор се соочи со огромни предизвици во годините на пандемијата бидејќи заклучувањето и нанесе тежок удар на побарувачката.

Пабовите некако успеаја да се извлечат од кризата предизвикана од коронавирусот, а потоа се најдоа под товарот на рекордно високата инфлација и енергетската криза.

„Пабовите се покажаа исклучително отпорни на пандемијата, но сега се соочуваат со нови предизвици, сопнувајќи се под трошоците за водење бизнис генерирани од зголемувањето на цените на енергијата, инфлаторните притисоци и повисоките даноци“, рече претседателот на Алтус Груп Обединетото Кралство Роберт Хејтон.

Помеѓу крајот на 2021 година и крајот на јуни, 200 пабови се затворени во Англија и Велс.

Во Западен Мидлендс падот е најизразен, со 28 пабови затворени за само половина година. Следат Лондон и Источна Англија, каде 24 од нив престанале да работат.

Според истражувањето на Британската асоцијација за пиво и пабови, Британскиот институт за гостилничарство и UKHospitality, само 37 отсто од угостителските бизниси остваруваат профит.

Најголемите проблеми се должат на повисоките цени на енергијата, стоките и работната сила.

Угостителството бара од Владата поголема поддршка.

„Кога пабовите се принудени да ги затворат вратите, тоа е огромна загуба за локалната заедница и бројките даваат разорна слика за исчезнувањето на пабовите во селата, градовите и градовите низ целата земја“, рече извршната директорка на Британската асоцијација на пивари и пабови, Ема Мекларкин.

„Како сектор, штотуку поминавме две од најтешките години во живата меморија и сега се соочуваме со предизвикот на екстремен раст на трошоците“, рече Мекларкин, додавајќи дека само една третина од угостителските бизниси во моментов остваруваат профит. .

„Исклучително е важно да добиеме помош за да ги ублажиме овие притисоци“, рече таа.