Бројот на мртвите во Шпанија од корона вирусот надмина 4.000

Шпанија во четвртокот забележа пад на дневниот број на смртни случаи од корона вирусот, прв во една недела. Податоците објавени од Министерството за здравство укажуваат дека 655 лица починале во последните 24 часа, 83 помалку од претходниот ден. Вкупниот број на загинати изнесува 4.089, 19 проценти повеќе, што намали постојан пораст во последните денови што е меѓу 25 и 30 отсто. Вкупниот број на заразени е 56.188 лица.

Експертите повторуваат дека точните дневни податоци мора да бидат земени со претпазливост и потребно е да се види серија од неколку дена за да се извлечат заклучоци. „Овие се охрабрувачки податоци, но не знаеме дали тие претставуваат промена во трендот“, призна Фернандо Симон, директор на Центарот за координација на здравствените сигнали и итни случаи на прес-конференција. Во текот на серијата веќе имаше и специфичен пад, кој потоа се претвори во незапирливата нагорна линија. Ако траекторијата продолжи, Шпанија е на пат да стане земја со најмногу смртни случаи во еден ден, трагичен рекорд за Италија, каде меѓу 20 и 21 март починаа 793 луѓе. Новите бројки ја консолидираат Шпанија како втора земја со најголем број смртни случаи, само зад Италија, откако ја престигна Кина во средата.

Мадридскиот регион има најмногу случаи во епидемијата, 17.166 инфекции – нешто помалку од една третина од вкупниот број – и 2.090 смртни случаи, или 51 процент од вкупниот број во земјата.

Премиерот Педро Санчез, чија сопруга е заразена со вирусот, рече дека ова е најтешкиот момент за земјата од Граѓанската војна во 1936-39 година.

Демографијата на Шпанија делумно објаснува зошто е една од најтешко погодените нации. Земјата има еден од најдолгите животни векови во Европа и пандемијата зафати голем процент на нејзиното големо повозрасно население, кои е особено ранливо на оваа болест. (Ел паис)