Брнабиќ: Можен е и полициски час, ако се уште има толку луѓе по улиците

Српската премиерка, Ана Брнабиќ, изјави дека доколку не се почитува препораката на Владата постарите граѓани да останат дома, ниту една мерка од страна на Владата на Србија нема да донесе резултати, и да „доколку има уште толку многу луѓе на улиците“ најдрастичната мерка што ќе следи ќе биде воведување на полициски час.

Брнабиќ на ТВ Прва изјави дека постојат планови на пензионерите да им се помогне со тоа што пензиите ќе им се достават на раце, како и дека ќе се одложи плаќањето на сметките без плаќање на камати, но и дека и тие треба да бидат повеќе самодисциплинирани.

-Без тоа, Владата ќе си ја брка своја опашка. Доколку не се почитува решението за максимална домашна изолација, ако пензионерите, старите лица, не седат дома, беспотребно тогаш го одложивме плаќањето на сметки без камата, кажа Брнабиќ.

Таа оцени дека ситуацијата со коронавирусот „може да ја победиме сите заедно и дека сите мора да бидат одговорни“ и дека доколку не се почитуваат препораките, може да се појави „италијанско и шпанско сценарио“.

Србија од синоќа е во вонредна состојба, како мерка во борбата против коронавирусот или како што кажа претседателот Александар Вучиќ, Србија ја започна „битка за постарите лица“.