Британско разузнавање: Големи потреси во командата на руската армија


Според денешните извештаи стратегот на нападот на Украина, Сергеј Шојгу, имал „срцеви проблеми“

Британското Министерство за одбрана објави нов разузнавачки извештај за војната во Украина.

Украина најверојатно ќе ја реконфигурира одбраната на секторот Северодонецк-Лисичанск, додека руските оклопни единици продолжуваат да напредуваат на јужниот раб на секторот, се вели во извештајот.

Министерството за одбрана, исто така, тврди дека имало големи потреси во највисоката команда на руската армија од почетокот на јуни, што довело до смена на командантите на Воздухопловните сили (ВДВ), генерал-полковник Андреј Сердјуков и командантите на Јужната армиска група (СГФ), генерал Александар Дворников. Британското разузнавање вели дека вториот веројатно во одреден момент бил генерален оперативен командант на силите за инвазија.

На крајот, се вели дека командата на СГФ најверојатно ќе биде префрлена на генерал-полковник Сергеј Суровикин, бидејќи СГФ продолжува да игра голема улога меѓу руските сили кои ја спроведуваат офанзивата во Донбас. Повеќе од 30-годишната кариера на Суровикин е нарушена со обвинувања за корупција и бруталност, според британското Министерство за одбрана.