Британските пратеници донесоа нацрт-закон за одлагање на брегзит, Џонсон бара избори

Британските законодавци го поддржаа во трето и последно читање предлог-законот со кој премиерот Борис Џонсон се задолжува да побара од Европската унија одлагање на датумот за брегзит за три месеци – до 31 јануари 2020 година. Тоа може да го принуди премиерот да распише предвремени избори.

Пратениците го усвоија законот со 327 гласови „за“, додека 299 беа „против“.

Пред да влесе во сила, нацрт-законот треба да биде одобрен од Домот на лордовите и тоа може да се случи утревечер.

Според британски медиуми, можно е некои членови на Горниот дом на Парламентот кои се приврзаници на „тврд“ брегзит да го забават процесот на прифаќање на нацрт-законот. Веднаш по усвојувањето, Џонсон побара вонредни избори.