Британските модни награди 2020 дигитални, ќе се вреднува хуманизмот наспроти гламурот

Англија– Ниту еден црвен килим нема да се посла во Ројал Алберт Хол оваа зима, бидејќи годишните модни награди на Британскиот моден совет стануваат дигитални.

Во согласност со ограничувањата на владата за големи настани во Велика Британија, БФЦ објави дека церемонијата на доделување на наградите ќе се одржи преку Интернет.

Гала-астанот треба да се одржи на 3 декември во форма на краток филм кој ќе ги објави победниците во 2020 година и ќе ја освои „извонредната година“ со која се соочи модната индустрија.

Организацијата применува и нов пристап кон наградите што планира да ги додели.

БФЦ нема да доделува награди во вообичаените категории – како што се бренд на годината, дизајнер на додатоци и најдобар британски дизајнер на женска облека.

Наместо тоа, фокусот ќе биде насочен кон препознавање на 20 лица и брендови кои покажале еластичност и излегоа со проактивни одговори на предизвиците на пандемијата; преземени хуманитарни напории борбата против предрасудите во индустријата.

На брендовите и креативните поединци ќе им биде врачена „Модната награда 2020“ на 3 декември.

Нова листа на Нов бран: Креативците исто така ќе бидат објавени заедно со дигиталниот настан, истакнувајќи ги најперспективните млади таленти низ низа индустриски сектори.

„Модата веројатно е променета засекогаш и бизнисите и дизајнерите мораа да се прилагодат на новата реалност. Поважно е од кога и да е да се препознаат оние во модната индустрија кои играа важна улога во оваа несекојдневна година, докажувајќи ја сочувството и издржливоста на нашата индустрија. Ова е она што Модните награди 2020 треба да го направат, со тоа што ќе ги истакнат оние што покажаа лидерство и креативна издржливост во текот на изминатата година “, рече Стефани Фаир, претседателка на БФЦ.

Главната извршна директорка на БФЦ, Керолин Раш додаде дека одлуката да се смени насоката на настанот и да се насочат производителите на промени во индустријата е одговор на променетиот моден пејзаж и „потребата од ресетирање“ на индустријата.

Таа додаде дека „важно е да се препознаат… оние кои ја подигнаа границата во области како што се различноста, одржливоста и заедницата“.

БФЦ ќе се врати во Ројал Алберт Хол 2021 година, а доделувањето на наградите е предвидено да се одржи на 29 ноември следната година. Организацијата рече дека церемонијата ќе биде „ре-замислена“ и дека во нејзиното срце ќе има технологија и ангажман.

Сваровски повеќе нема да биде главен партнер на настанот, но ќе продолжи да работи со БФЦ во друг капацитет. БФЦ соопшти дека сака да работи со „нов главен партнер“ и како и „официјални партнери“ за настанот во 2021 година.

Настанот ќе продолжи да дејствува како прибирање средства за фондацијата БФЦ и да ги поддржува новите таленти.