Британски министер поднесе оставка поради патувањето на советникот Камингс

Борис Џонсон и Даглас Рос

Министерот Даглас Рос му пиша на Борис Џонсон дека не може да им објасни на своите гласачи зошто едни правила важат за нив, а други за советникот

 

Помлад министер во владата на Борис Џонсон поднесе оставка во вторникот поради наводното кршење на главниот советник Доминик Камингс на упатствата за заклучување на Велика Британија, велејќи дека тој не може „со добра волја“ да им каже на своите избирачи дека постапките на советниците биле оправдани.

Даглас Рос, државен секретар за Шкотска, му пишал на Џонсон дека реакцијата на јавноста на извештаите за патувањето на Камингс од 400 километри од Лондон до Дурам на крајот на март покажа дека „толкувањето на советникот за владините насоки не го делело огромното мнозинството луѓе кои го направиле она што го побара владата“.

Тоа е прва оставка во врска со ова прашање и ќе го зголеми притисокот врз Џонсон, кој се соочи со повици од опозициските партии и од најмалку 20 конзервативни пратеници да го отпушти Камингс.

Рос додаде: „Имам избирачи кои не успеаја да се збогуваат со саканите; семејства кои не можеа да тагуваат заедно; луѓе кои не ги посетуваа болните роднини затоа што ги следеа препораките на владата. Не можам со добра волја да им кажам дека сите грешеа а еден висок советник на владата беше во право“.

Џонсон застана зад Камингс откако се појавија првите извештаи за неговите постапки во петокот вечерта. Во понеделникот, Камингс рече дека не жали за своите постапки и Џонсон повтори дека верува оти неговиот советник постапил легално и во најдобар интерес на неговото семејство.

Портпаролот на број 10 изјави: „Премиерот би сакал да му се заблагодари на Даглас Рос за неговата служба на владата и жали за неговата одлука да работи како парламентарен државен секретар за Шкотска“. (Политико)