Брисел ги затвори сите барови и кафулиња на еден месец

На сите барови, кафулиња и сали за настани во Брисел им беше соопштено дека мораат да бидат затворени најмалку еден месец од 7 часот наутро во четврток, со што белгиската престолнина ги надмина неодамна заострените национални ограничувања во Белгија.

Министерот-претседател на регионот Брисел-Капитал, Руди Верворт, рече дека пиењето алкохол на јавно место исто така ќе биде забрането, спортските клубови ќе мора да ги затворат своите мензи, а потрошувачката на храна на пазарите е забранета поради спирална стапка на инфекција.

Рестораните засега ќе останат отворени во обид да ја одржат во живот туристичката индустрија.

Верворт рече: „Еден од седум тестирани во Брисел се враќа со позитивен резултат, вирусот е насекаде во регионот. Нема ниту една општина во Брисел што е под националниот просек“.

Д-р Ив ван Летхем, портпарол на кризниот центар за Ковид-19, изјави на прес-конференција на која беа објавени новите мерки дека Брисел е втор по Париз според стапката на инфекција.

Просечниот број на нови инфекции со коронавирус беше 2.466 на ден помеѓу 27 септември и 3 октомври, што претставува раст од 57 отсто во однос на претходниот седумдневен период. Тој рече:

„Ние сме во фаза на забрзување на вирусот и тој очигледно продолжува во сите возрасни групи и сите области. Секако во Брисел и делови од Валонија зголемувањето ќе продолжи нагло.

Во Брисел во моментов сме во топ 3 во Европа: со помалку инфекции од Мадрид, но повеќе од Париз“.

Во средата, новиот премиер на Белгија, Александар Де Кро, објави дека Белгијците ќе бидат ограничени на три блиски контакти надвор од нивното домаќинство.