„Брегзит“ успеа, а миграцијата во Велика Британија достигна рекорди

Се проценува дека 1,1 милион имигранти кои планираат долгорочен престој во земјата пристигнале во првите шест месеци од 2022 година


Ламанш годинава го поминале 40.000 мигранти

 

Нето миграцијата во Британија порасна на рекордни 504.000 луѓе во изминатата година, објави Ројтерс, повикувајќи се на податоци на британската канцеларија за статистика.

Главниот пораст доаѓа од државјаните кои не се членки на ЕУ кои го продолжија патувањето од врвот на пандемијата и од зголемениот број странски студенти кои студираа од далечина за време на заклучувањето.

Стремежот да се ограничи бројот на странци кои живеат во кралството беше една од главните мотиви зад „Брегзит“, поради кој Велика Британија ја напушти ЕУ во 2020 година.

Се проценува дека 1,1 милион имигранти кои планираат долгорочен престој во земјата пристигнале во првите шест месеци од 2022 година, што е зголемување за 435.000 луѓе во споредба со претходната година. Најголем дел од оние што ја напуштаат Велика Британија се граѓани на ЕУ.

Три нови визни шеми додадоа околу 186.000 луѓе на вкупниот број имигранти – за Украинците кои бегаат од војната, за преселување на авганистански државјани и за британски државјани кои сакаат да го напуштат Хонгконг.

„Низа глобални настани влијаеја на моделите на меѓународната миграција во 12-те месеци до јуни 2022 година. Земени заедно, тие беа без преседан“, рече Џеј Линдоп, директор на Центарот за меѓународна миграција при Канцеларијата за национална статистика.

„Миграцијата од земјите надвор од ЕУ, а особено студентите, е причината за ова зголемување“, додаде Линдоп, кој рече дека е „прерано да се каже дали оваа слика ќе опстојува“.

Британците на референдум во 2016 година гласаа за напуштање на ЕУ, откако тогашната влада на Дејвид Камерон неколку години не ја постигна целта за нето имиграција на помалку од 100.000 луѓе годишно, потсетува Ројтерс.

Премиерот Риши Сунак ги отфрли повиците на деловните лидери за либерализација на имиграцијата за да се задоволат потребите за работна сила на економијата. Сунак рече дека негов приоритет ќе биде справувањето со илегалната имиграција за да изгради доверба во миграцискиот систем. Лондон веќе потпиша договор со Париз за засилување на патролите на француските плажи за да се намали бројот на илегални мигранти кои доаѓаат преку Каналот и други мерки за одвраќање.

Откриени се 33.029 луѓе кои пристигнале со брод преку каналот помеѓу јануари и септември оваа година, при што 61% од нив влегле само во летото.