Бредли Купер вежбал шест години шест минути диригирање во „Маестро“


Њујорк– Бредли Купер признава колку бил „преплашен“ да го портретира Леонард Бернштајн за филмот „Маестро“ на Нетфликс.

Купер, кој исто така го режираше, продуцираше и ко-автор на филмот, за време на специјалната проекција во хотелот Витби, под модераторство на добитникот на „Тони“ – Лин-Мануел Миранда, рече дека поминал шест години усовршувајќи како да диригира  секвенца од шест минути. Панелот по прикажувањето ги вклучуваше и колегите на Купер, Мет Бомер и Кери Малиган, а филмот дебитираше со овации.

Сцената на која се повикува Купер го доловува Бернштајн како славно диригира со Лондонскиот симфониски оркестар од 1976 година во катедралата Ели.

„Таа сцена за која бев толку загрижен бидејќи ја правевме во живо“, рече Купер. „Тоа беше Лондонскиот симфониски оркестар. Ме снимаа во живо, морав да ги диригирам. И поминав шест години учејќи како да водам музика шест минути и 21 секунда“.

Купер ги признал своите „прекрасни учители“ што му помогнале да го реконструира диригирањето на Бернштајн.

„Можев да го добијам суровиот начин каде што само го гледав [однесувањето] Леонард Бернштајн во Ели Катедралата со Лондонскиот симфониски оркестар во 1976 година. И така морав да учам“, рече Купер. „И Јаник Незе-Сегуин правеше видеа со сите промени во темпото, така што ги имав сите материјали на кои само да работам“.

Модераторот Миранда го заслужи „извонредниот“ стил на режија на Купер што го оформи филмот.

„Метафората на режисер како диригент не ми е изгубена кога го гледам ова“, рече Миранда. „И очигледно сакаш да диригираш во секоја смисла. Таа секвенца на крајот е толку луда и што таа стои, а потоа се спушта само малку лево и таа е таму, мислам дека сето тоа е една континуирана секвенца е навистина воодушевувачка и неверојатна работа“.

Ѕвездата на „Хамилтон“ особено го поздрави вклучувањето на техниката на филмот „Дрим балет“ од страна на Купер, нешто за кое Миранда рече дека „умре со мјузиклите на МГМ“.

„Го вративте и тоа значи дека е фер игра за следниот човек“, рече Миранда, „и тоа ме направи навистина среќен“.

На проекцијата присуствуваа членови на Академијата и актери како што се Кевин Бејкон, Кира Сеџвик, Клои Грејс Морец, Брук Шилдс, Марк Ронсон и Брајан Кокс.

„Маестро“ дебитираше на Филмскиот фестивал во Венеција, прикажан на NYFF и треба да биде премиерно прикажан во кината на 22 ноември, по што ќе следи стриминг на Нетфликс на 20 декември.