„Бош“ разви тест за корона вирус – резултатите за три часа

Германскиот технолошки гигант „Бош“ објави дека развил брз тест за корона вирус, а „Сименс“ најави формирање на 3Д мрежа за печатење на делови од медицински уреди.

Целосно автоматизираниот тест дава резултати за помалку од два и пол часа, а наменет е за употреба во болници, лекарски ординации и други здравствени установи, се вели во соопштението на компанијата издадено вчера.

Има „точност од повеќе од 95 проценти“ и ги исполнува стандардите за квалитет на Светската здравствена организација (СЗО), тврди Бош.
Во моментов, резултатите од тестирањето на корона вирус во Германија се чекаат четири до пет часа, а поради екстерните лаборатории кои прават клучен дел од работата понекогаш дури и подолго, според Институтот „Роберт Кох“.

Тестот „Бош“ треба да овозможи целата постапка да се изврши во болници или клиники.

Компанијата го разви во рок од шест недели, а треба да биде достапен во Германија од април, а подоцна и во други земји.

Според портпаролката на Бош, одобренијата од властите сè уште се во очекување, иако некои лаборатории веќе можат да имаат пристап до технологијата во одредени околности.

Сè уште не е јасно колку ќе чини, додава агенцијата ДПА.
Нацрт-тестот вклучува анализатор Vivalytic кој вметнува брис складиран во касета.

И индустрискиот конгломерат Сименс се приклучи на борбата против корона вирусите, најавувајќи лансирање на мрежа на 3Д печатачи што ќе ги поврзат лекарите со компаниите со медицинска опрема за 3Д печатење.
Мрежата треба да го намали големиот недостаток на опрема како што се респираторите, велат од компанијата.

Сименс обезбеди 120 печатари за потребите поврзани со корона, рече портпаролката, додавајќи дека се очекува и други компании да се приклучат на иницијативата.