Борисов се брани: Бевме исклучително добронамерни

Непријатен политички удар за Бојко Борисов

„Бугарија најмногу од сите соседи како и пријатели од целиот Западен Балкан сакаше Република Северна Македонија да влезе во ЕУ“, рече премиерот Бојко Борисов за време на денешниот состанок на владата. Премиерот потсети дека Бугарија ја поддржа Република Северна Македонија за нејзино членство во НАТО.

„Бевме исклучително добронамерни, загрижени и во разговорите што ги водевме со нив, многу внимателно им објаснивме до каде можат да одат нашите компромиси“, рече Борисов, потсетувајќи дека е формирана заедничка историска комисија за решавање на спорните прашања со прецизни аргументи. Борисов исто така рече дека биле водени десетици разговори, вклучително и со учество на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, во потрага по компромиси, за Бугарија да не биде земја што ќе каже „не“ за реалниот почеток на преговорите сега.

Премиерот Бојко Борисов изрази жалење што не сме покажале посветеност во Скопје, сметајќи дека со притисок и лобирање може да се натера Бугарија да ја смени својата позиција.

„Нашата позиција не е позиција на тврдоглавост или позиција да ги запреме нашите најблиски пријатели“, рече премиерот.

Според него, бугарската позиција е принципиелна и ги одразува очекувањата на сите бугарски граѓани.

„Подготвени сме да ги продолжиме разговорите“, додаде Борисов, нагласувајќи го спроведувањето на Договорот за соседство.