Борисов: Бугарските комунисти и сталинистичка Москва ги претвораа Бугарите во Македонци

Коментирајќи зошто Бугарија става вето на отворањето на разговорите со ЕУ за Северна Македонија, бугарскиот премер Бојко Борисов за Франкфуртер Алгемајне Цајтунг порача дека виновни за тоа се „бугарските комунисти“ и „сталинистичка Москва“, бидејќи тие се обиделе Бугарите да ги претворат во Македонци насилно по Втората светска војна.

Во интервјуто Борисов зборува и за позицијата на неговата земја во ЕУ, откако Европскиот парламент неодамна ја обвини Бугарија за злоупотреба на европските фондови и „систематско“ одбивање да ги почитува основачките договори на Европската унија. Премиерот Борисов го отфрли ова како пропаганда на неговите непријатели во Европа.

-Единствената земја што сака пристапните разговори со нашата соседна република да започнат дури и повеќе од Германија е – Бугарија. Но, за мене беше големо изненадување што неодамнешната резолуција на Европскиот парламент за Бугарија го покрена прашањето за наводно македонско малцинство во Бугарија. Во Бугарија нема македонско малцинство. Какво македонско малцинство треба да има во Бугарија, ве молам? Не знам ништо. Само од резолуцијата дознав дека наводно има. И бидејќи бугарските социјалисти во Европскиот парламент гласаа за резолуцијата, се чини дека тие исто така веруваат дека такво малцинство живее со нас. Наместо да водиме позитивна дебата за европскиот пат на Република Северна Македонија, сега одиме кон една сосема поинаква дебата. Морам да кажам дека навистина сум загрижен за овие случувања.

Но, ниту северно-македонскиот премиер Зоран Заев, ниту неговиот заменик Никола Димитров, ниту други важни политичари во Скопје не одат наоколу и тврдат дека во Бугарија има македонско малцинство и тоа  едноставно не се случува.Можен е компромис. Јас сум целосно посветен на ова. Правиме што можеме за да осигуриме дека нашата билатерална Комисија за историчари може да најде компромиси. Отсекогаш сум велел дека иднината е важна. Но, исто така, мора да ја знаете приказната.

Бугарските комунисти и Комунистичката интернационала, контролирани од сталинистичка Москва, сакаа да ги натераат Бугарите да станат Македонци по Втората светска војна од идеолошки причини. Бугарите таму беа принудени да се нарекуваат Македонци. Ако сега се појават одредени погрешни прикази во текот на процесот на пристапување во ЕУ и јас не реагирам, моите политички противници ќе речат: Борисов ја продава бугарската историја и се поклонува на притисоците од европските партнери, изјави Борисов во интервјуто.