Борис Џонсон потона во анкетите, за шест месеци загуби 26 отсто од поддршката

Британските лабуристи ја забележаа првата предност во анкетите откако Борис Џонсон стана премиер, означувајќи извонредна промена во среќата за двете главни партии.

Партијата на Кир Стармер сега има три поени предност пред конзервативците, според последната анкета на „Опиниум“ за „Обзервер“. Како резултат што ќе предизвика повеќе немири меѓу пратениците од ториевците во врска со перформансите на премиерот, анкетата покажа дека лабуристите имаат поддршка од 42, а конзервативците имаат 39 отсто.

Тоа е прва предност на лабуристите од почетокот на јули 2019 година – крајот на премиерството на Тереза ​​Меј.

Ова претставува брз пресврт. Конзервативците имаа предност од 26 поени пред само шест месеци, во раните фази на заклучувањето од Ковид-19. Одобрувањето за справување со корона вирусот од страна на владата тогаш изнесуваше две третини (65%) од јавноста. Најновата анкета покажува дека одобрувањето сега е само 30 отсто.

Стармер води пред Џонсон со четири поени за тоа кој би бил најдобар премиер. Повеќе од половина од гласачите (55%) веруваат дека Стармер е подготвен да биде премиер, а 40 отсто сметаат дека лабуристите се подготвени да ја формираат следната влада.

Основните резултати од анкетите сугерираат дека пропустите на владата придонеле за водството на лабуристите. Оценките на Стармер се многу слични на оние што беа  во анкета на „Опиниум“ пред две недели, но рејтингот на одобрување на Џонсон падна од тогаш од -6% на -12%, што е најниско од почетокот на пандемијата.

Адам Драмонд, соработник директор на „Опиниум“, рече: „Лабуристичката партија конечно го достигна својот лидер во анкетите. Иако ова е прв пат откако Борис Џонсон стана премиер лабуристите да се пред конзервативците во одобрувањето, Кир Стармер има подобар рејтинг на одобрување (и суров и нето) од премиерот веќе некое време. Иако постои силна јавна поддршка за новите ограничувања на Ковид, објавени од владата на почетокот на оваа недела, тие сè уште не резултираа во вид на зголемување на рејтингот за одобрување што го добија првичните мерки за заклучување во март, што сугерира дека ефектот беше еднократен“. (Обзервер)