Болките во грбот не престануваат? Причините се различни


Лекар објаснува некои од причините за болки во грбот и кој треба да оди на лекар!

Болката во грбот може да се појави поради долго седење, повреда, но може да биде и знак за сериозна состојба. Многу луѓе грешат што не посетуваат лекар веднаш. Што треба да направите ако болките во грбот не престануваат долго време?

Д-р Амир Кан од Националната здравствена служба на Велика Британија неодамна на својот Инстаграм профил ги објасни причините за болките во грбот. Тој истакнува дека болките во грбот погодуваат многу луѓе и во најголем број случаи се предизвикани од проблеми со мускулите, дисковите или нервите на грбот.

„Овие работи можат да влијаат на луѓето од сите возрасти и да бидат многу изнемоштени. Но, како што стареете, другите причини за болки во грбот стануваат се почести“, објасни тој на почетокот.

Експертот вели дека секој со „необјаснета“ и „постојана“ болка треба да се провери, без оглед на возраста. Сепак, тој вели дека ова е уште поважно ако имате над 60 години, пренесува Mirror.

“Една причина може да биде миелом – ова е тип на рак на крвта кој се развива од плазма клетките во коскената срцевина. Со миелом, вашата коскена срцевина создава премногу од нив. Првичните симптоми може да бидат болки во коските, а грбот е вообичаено место за ова“, објасни тој. е доктор со кој се согласува NHS (Националната здравствена служба на Велика Британија).

Лекарот предупредува дека постарите луѓе се повеќе изложени на ризик од остеопороза, или истенчување на коските, или тоа може да биде компресивна фрактура – каде делови од пршлените се колабирале.