Блокада на цела Италија поради корона вирусот

Италија е ставена во тотална блокада во обид да го задржи ширењето на корона вирусот.

На прес-конференцијата во понеделникот вечерта, премиерот Џузепе Конте најави невидени мерки со кои се ограничува движењето за 60 милиони Италијанци. Одлуката за продолжување на мерките за вонредни состојби, донесени во неделата за Ломбардија и 14 други провинции во епицентарот на појавата, дојде по проширувањето на инфекцијата во текот на последните 24 часа. До денес, 7.800 луѓе се тестирани позитивно на корона вирусот, а над 460 починале.

„Немаме време да се прилагодиме, бројките ни кажуваат дека имаме зараза во инфекции, луѓе на интензивна нега и смртни случаи“, рече тој. „Нашите навики сега мора да се променат“.

Од вторник наутро до 3 април, на Италијанците ќе им биде дозволено да ги напуштат своите домови од итни здравствени и професионални причини, според Конте. Училиштата и универзитетите, како и јавните места, вклучувајќи кина, театри и спортски сали ќе останат затворени. Професионалните спортски настани, вклучувајќи ги и фудбалските натпревари во Серија А, исто така се суспендирани.

Баровите и рестораните низ цела Италија ќе треба да се затворат од 18 часот. Свадбите и погребите се забранети.

Секој што се обидува да се пресели од една општина во друга, ќе мора да пополни и да претстави формулар, во кој се наведува која е нивната итна причина за патување – работа, здравје, семејство или враќање дома. (Според агенциите)