Бјорн Улвеус од АББА : Цел живот сум опкружен со силни жени, од сопругите до ќерките

Англија (АП) – Бјорн Улвеус од АББА пораснал во време кога неговото образование се ценело повеќе од она на неговата сестра и тој сака да биде поразлично за девојчињата ширум светот.

Тоа е пристапот што тој го презеде со своите ќерки, црпејќи инспирација од жените во неговиот живот.

„Подолго време сум опкружен со жени, силни жени“, рече Улвеус, зборувајќи за потребата од зајакнување на женските гласови по повод денешниот Меѓународен ден на девојчето.

Денот „треба да биде причина за славење, но тажно е што ова девојче заслужува многу повеќе отколку што старите луѓе што владеат со светот се подготвени да и дадат“, напишал Улвеус .

Делот започнува: „Погледнете ги старите луѓе кои владеат со светот. Со малку исклучоци, нивните овластувања се потпираат на културите, религиите и идеологиите што ги потиснуваат жените “.

Улвеус рече дека бил инспириран да пишува за потребата од поддршка на Меѓународниот ден на девојчето.

Во 2011 година, Обединетите нации го прогласија 11 октомври за Меѓународен ден на девојчето за да ги промовираат правата на девојчињата и да ги решат предизвиците со кои се соочуваат девојчињата ширум светот.

Во своето дело, Улвеус пишува за тоа како овие моќни мажи „се плашат од девојчето“ затоа што „таа претставува закана за нивната моќ, како никој друг“.

„Можеше да го видиш тоа со Грета Тунберг“, рече тој за АП, зборувајќи за тинејџерскиот активист за климатски промени во Шведска. „Тие станаа толку смешно луди и иритирани и знаете. И тоа е затоа што девојчето е толку силен симбол за еднаквост, за подобар свет, но свет каде што тие не би постоеле “.

Улвеус рече дека растејќи, неговиот татко „сметаше дека е поважно да се образувам отколку сестра ми“, а потоа ја започна својата рана кариера во група од сите мажи, The Hootenanny Singers. Но, тој вели дека секогаш бил „многу испитувачки и многу скептичен и искрен“.

„Ништо навистина не вели дека мажите и жените треба да ги имаат овие улоги за кои читаме. На почетокот, можев да видам преку тоа. И, можев да видам дека нема добра причина “, рече тој за неговото менување на ставот кога имал околу 30 години.„ Затоа, мислам дека затоа и кога станав помалку или повеќе феминистка, дури и без да го кажам тоа во тоа време “.

За неговата подоцнежна кариера, тој објасни: „Повеќето од проектите што ги направив, како„ Мама Миа “, знаете во основа, се женски проекти.

И за неговите три ќерки, секогаш имало силно женско влијание околу него.

„Никогаш не знаеја за друга иднина, освен за еднаква, бидејќи можеа да ја видат дома. Можеа да го видат одблизу. Агнета (Фелтског) беше исклучително силна жена со која бев оженет прво во АББА. И мојата сегашна сопруга, Лена, е исто така многу силна “.

И кога станува збор за неговите шест внуки и следната генерација на млади девојки, тој има одреден оптимизам.

„За нив како човечки суштества, јас сум многу оптимист, бидејќи тие се многу отворени. Тие не се плашат да го кажат она што го чувствуваат “.

АББА ќе ја прослави својата 50-годишнина од 2021 година, а за фановите што ја чекаат ветената нова музика од бендот, Улвеус останува строг и филозофски.

„Јас зборував работи за тоа и тоа беше погрешно, па повеќе би сакала да не кажувам ништо во моментов. Тоа е сè што можам да кажам “.