Билетот од 49 евра во Германија доби зелено светло


Од 1 мај граѓаните треба да можат да го користат локалниот превоз низ Германија за 49 евра месечно. Бундестагот сега одобри делумно финансирање на билетот наречен Deutschlandticket, пренесуваат германските медиуми.

Членовите на „Семафор-коалицијата“ го одобрија предлог-законот на министерот за транспорт Волкер Висинг (FDP), левицата беше воздржана, а Унијата и AfD гласаа против. Според донесената одлука, германската влада за оваа намена обезбедила 1,5 милијарди евра. Сојузните држави треба да ја обезбедат другата половина. Законот допрва треба да го одобри Бундесратот.

„Со Deutschlandticket започнуваме револуција во германскиот локален транспорт“, рече Детлеф Милер, член на SPD.

„Милиони патници ќе почувствуваат олеснување, како никогаш досега, поради климатски прифатливите и поевтини билети“, додаде тој.

Планираниот Deutschlandticket треба да важи од 1 мај со почетна цена од 49 евра месечно и да биде поврзан со популарниот билет од 9 евра од летото 2022 година.

Има дигитална месечна претплата која важи низ целата земја за локален превоз.

Зголемување на давачките за користење на железницата
Коалицијата делумно прифати уште едно барање од федералните резерви: Зголемувањето на таксите за корисници на железницата што мора да ги платат локалните даватели на услуги за воз треба да се ограничат на 1,8 отсто по оваа година – поточно за 2024 и 2025 година.

Се разговараше и за развојот на цените на билетите за патниците. Бидејќи 49 евра месечно експресно се сметаат за почетна цена – не се исклучуваат подоцнежните поскапувања.

Шефот на парламентарната група на SPD, Милер, рече: „Нашата цел е да ја одржиме цената стабилна што е можно подолго“.

Доколку се неопходни промени на цените, тие може да се направат само со учество на Бундестагот, пишуваат германските медиуми.