БиХ набавила 100 неупотребливи респиратори од Кина

Сто респиратори од Кина што неодамна ги набавил кризниот штаб на Федерацијата Босна и Херцеговина за болници во ентитетот се неупотребливи и нема да се користат на одделенија за интензивна нега на тешки пациенти со коронавирус, потврди обвинителството на БиХ.

Државното обвинителство појасни дека истрагата за спорната набавка на респиратори, отворена на 4 мај, спровела стручна експертиза на машини купени во Кина, откривајќи дека „тие ги немаат ниту минималните основни карактеристики за правилен третман на пациенти“, вклучително и за оние кои се болни од Ковид-19.

„Употребата на овие вентилатори во единиците за интензивна нега не се препорачува“, се вели во соопштението, додавајќи дека интензивната истрага продолжува и дека се испитуваат сите околности под кои се набавени респираторите со буџетски средства. Апаратите ги набавила фирма на извесен Фикрет Хоџиќ кој е познат само по тоа дека е водител на ријалити шоу на локална телевизија. Неговата фирма во момент на потпишување договор немала потребна дозвола за трговија со медицински апарати. За апаратите во директна спогодба се платени 5,3 милиони евра.