Белгиските обвинители истражуваат можна руска вмешаност во кампањата за европските избори


Белгиските обвинители истражуваат можно руско мешање во претстојните избори за Европскиот парламент по информациите што ги добиле од разузнавачките служби, изјави денеска премиерот Александар Де Кро.

Инспекторите, рече Де Кро, откриле дека руските групи форсираат проруските кандидати за да ја ослабат поддршката на ЕУ за Украина во борбата против руската инвазија започната пред две години.

„Целта е да се изберат што е можно повеќе проруски кандидати за Европскиот парламент и со тоа да се зајакне проруската реторика во таа институција. Слабеењето на европската поддршка за Украина и служи на Русија на бојното поле“, истакна Де Кро.

Тој додаде дека истрагата била покрената откако чешките власти откриле дека руски агенти, активни во Брисел, се обидувале да стекнат влијание и да им платат на пратеници за да промовираат проруска агенда.

И покрај тоа што во Белгија е забележана вмешаност на Русија во европските избори, Де Кро вели дека плаќањата во готовина не биле реализирани на тој начин.

Западот ја обвинува Русија дека се обидува да го поколеба јавното мислење за време на изборните кампањи, но Русија цврсто го негира тоа.

Пред европските избори во јуни, партиите кои ја критикуваат поддршката на ЕУ за Украина ги вклучуваат францускиот Национален митинг, австриската Партија на слободата и германската АфД, за кои се прогнозира дека ќе освојат повеќе гласови отколку на изборите пред пет години.

Де Кро рече дека побарал итен состанок на Агенцијата на ЕУ за соработка во правосудството (Eurojust). Тој, исто така, смета дека Европската канцеларија за борба против измами (ОЛАФ) треба кривично да го гони случајот.