Белгиската вицепремиерка на интензивна нега со корона вирус

Софи Вилмес (45) е во стабилна и свесна состојба

Заменик-премиерот на Белгија, Софи Вилмес, која ја водеше земјата до минатиот месец, е префрлена на интензивна нега по позитивниот тест за корона вирус.

Портпарол рече дека Вилмес (45) е стабилна и свесна, но дека има потреба од лекување. Вилмес објави минатиот петок дека оди во самоизолација откако разви „сомнителни симптоми“.

Следниот ден таа објави на Твитер дека нејзиниот тест бил позитивен и дека „контаминацијата веројатно се случила во кругот на моето семејство со оглед на мерките на претпазливост преземени надвор од мојот дом“.

„Множењето на случаите за жал нè потсетува дека никој не е имун“, напиша таа. „Грижете се за себе и пред сè грижете се за другите“.

Портпарол рече дека Вилмес била примена во болница во средата вечерта. Премиерот на Белгија, Александар де Кро, рече дека веста го илустрира зголемениот ризик од инфекција во земјата. Тој објави на Твитер: „Ви посакувам брзо закрепнување! Никој не е имун од овој опасен вирус. Сите заедно ќе го победиме Ковид-19“.

Вилмес неодамна присуствуваше на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ. За време на појадокот седеше покрај министерот за надворешни работи на Австрија, Александар Шаленберг, кој исто така оттогаш беше позитивен на тестот.

Постојат зголемени повици од искусни вирусолози до владата да ја стави Белгија во втора национална блокада во светло на спиралните стапки на инфекции.

За седум дена помеѓу 12 и 18 октомври, просечно 9.692,6 луѓе биле тестирани позитивно на ден, што претставува раст од 75 отсто во однос на претходната недела. Бројот на луѓе кои биле примени во болница во последните две недели е за 254 проценти повеќе од претходните две недели. Помеѓу 15 и 21 октомври се случија просечно 33,1 смртни случаи на ден, за разлика од 26,4 претходната недела.