Белгија го забрани патувањето во Париз поради короната

Белгија го забрани патувањето во Париз поради загриженоста од корона вирусот, класифицирајќи го како „црвена зона“, објави Министерството за надворешни работи на земјата.

Патувањето во неколку други француски региони, исто така, ќе биде ограничено според оваа објава, вклучително и Сена-Сен Дени, Вал-де-Марн, Сарт, Еро, Алпи-Маритимес, Буш-ду-Рон и Француска Гвајана.

Многу други француски региони се во таканаречената „портокалова зона“, што значи дека на оние што се враќаат од овие области со висок ризик се препорачува да заминат во карантин две недели или да се тестираат.

Во последните неколку недели Франција бележи нагло зголемување на инфекциите со Ковид-19. Германија оваа недела издаде и предупредување за патување за парискиот регион, како и за француската ривиера.

Бројот на зарази во Белгија покажа загрижувачки тренд во последните неколку недели и задржувањето на состојбата е сега приоритет бр. 1 за властите.