Баварскиот премиер: Укинете ја одлуката за забрана на автомобили со мотори со внатрешно согорување


Баварскиот премиер Маркус Содер повика, пред изборите за Европскиот парламент во јуни, да се повлече одлуката за забрана на моторите со внатрешно согорување низ ЕУ по 2035 година.

„Воведувањето забрана за продажба на нови возила со мотори со внатрешно согорување по 2035 година е погрешно и затоа мора да се укине“, изјави Содер за неделниот весник „Билд“.

„Нашите производители на возила се глобални лидери во производството на мотори со внатрешно согорување. Токму затоа е апсурдно да се исклучи работната технологија и да се остави на други земји во иднина“, смета Содер.

„Вратете ги субвенциите за електрични возила“
Тој ја критикуваше и одлуката за стопирање на субвенциите за купувачите на електрични возила.

„Наместо да ги забрануваме и намалуваме трошоците, треба да ги промовираме. Федералната влада треба повторно да воведе субвенции за купување електрични автомобили“, рече Содер.

Седер направи пресврт во политиката за ова прашање. Во 2007 година тој побара забрана за мотори со внатрешно согорување од 2020 година.

Тој тогаш рече дека „еколошките мотори отвораат нови работни места“.

Повеќето Германци против забраната
Неодамнешната анкета покажа дека 61 процент од Германците се против забраната за такви мотори по 2035 година, додека само 24 отсто биле за.

Пред една година, земјите-членки на ЕУ и Европскиот парламент донесоа мерка со која се забрануваат емисиите на CO2 од новите автомобили од 2035 година.