Басара: Сојузот за Србија е стратегија бојкотот да не успее

Српскиот писател Светислав басара изјави дека Сојузот за Србија (СзС) е стратегија да не успее бојкотот на изборите. Басара во емисијата „Впечаток на неделата“ на српската телевизија Нова изјави дека лидерите на тој сојуз, Драган Ѓилас и Вук Јеремиќ, немаат идеја да ја променат структурата на власта, туку само да кажат „ќе бидеме добри, жими мајка“.

Басара рече дека политичарите во Србија ја имаат истата владејачка матрица и дека секој што ќе ја заземе власта „ја врзува државата и ја користи како своја алатка“.

Психологот Миклос Биро рече дека Сојузот за Србија се доживува како партија и дека не е, туку дека е здружение кое служи за создавање услови за слободни избори. Според него, доколку бојкотот на изборите не бил значаен, владата не би брзала да пронајде подметнувачи да бидат претставени како опозиција.

Колумнистот на „Пешчаник“, Надежда Миленковиќ рече дека не е познато што велат луѓето кои не се на власт, затоа што во Србија нема медиуми.

„Имаме три списанија, еден дневен весник и тука завршува. Потребни се емисии каде луѓето можат да кажат што мислат, дали се согласуваат или не, и тука завршува“, рече Миленковиќ. (Бета)