Бактериите во цревата одлучуваат колку и како ќе живееме: Здравјето зависи од холестеролот и витаминот Д, еве што треба да јадеме


Во нашите црева живеат безброј микроорганизми, чиј состав е многу важен за здравјето и младоста. Српскиот имунолог д-р Борисав Каменов истакнува дека цревата всушност го држат клучот за добар имунитет. Со неговото мислење се согласуваат и бројни светски експерти, а рускиот гастроентеролог Гузел Евстињеева вели дека не постојат две лица со целосно идентичен состав на цревни бактерии.

„Тој е уникатен како модел на отпечаток од прст. Сепак, приближно 30 проценти од цревната микрофлора кај сите луѓе е слична. Во исто време, составот на цревните бактерии кај фит, физички активни луѓе и кај помалку здрави луѓе е различен. И. тоа значи дека здравата микробиота е незаменлив придружник на здравиот начин на живот“, истакнува Евстигнеева.

Односно, оние кои имаат разновидна цревна микрофлора живеат подолго и поздраво од оние кои имаат таканаречена „монотонија“, истакна гастроентерологот. Таа исто така истакна дека бактериите кои живеат во цревата го забавуваат стареењето. Покрај тоа, составот на цревната микрофлора може да биде поврзан со ризик од болести како што се дебелина, метаболички нарушувања, воспаление, рак и депресија.

„Богат цревниот микробиом е поврзан со низок „лош“ холестерол и високо ниво на витамин Д. Во крвта на таквите луѓе има повеќе супстанции кои имаат антиинфламаторни својства и го продолжуваат животот – цревните бактерии ги произведуваат овие прекрасни молекули“, тој објаснува.

Ние старееме, а нашите бактерии стареат со нас, вели докторот. Но, ако сакате да избегнете големи здравствени проблеми во староста, важно е да ја одржувате цревната микробиота во оптимална рамнотежа.

„За оние луѓе кои го занемаруваат здравиот начин на живот, составот на бактериите останува непроменет во текот на животот, а за оние кои правилно ја хранат микрофлората и многу се движат, тој се менува со текот на годините во корист на корисните видови. Таквите луѓе се поподвижни и активни и не патат од вишок килограми, проблеми со шеќер и многу други“, вели д-р Евстигнеева.

Како да се грижите за микрофлората

Според докторката, трите правила за здрава цревна микрофлора се:

– правилна исхрана;
– физички вежби;
– недостаток на стрес.
“Главната задача на цревните бактерии е да го “сварат” она што нашите дигестивни ензими не можат да го обработат. Така, диеталните влакна, инулин и други слични супстанции се главната храна за “добрите” бактерии. Во замена за оваа “храна”, тие произведуваат витамини. Б и К, го штитат цревниот ѕид од воспаление и спречуваат инфекции да навлезат во телото. Нивните главни ривали се ‘лошите’ бактерии кои се хранат со едноставни јаглени хидрати – гликоза и лактоза. Она што ги разликува од ‘добри’ бактерии е тоа што наместо да штитат телото, предизвикуваат надуеност, воспаленија, па дури и лошо расположение“, објаснила Евстињеева.

Со додавање на повеќе растителна храна во нашата исхрана и со исклучување на храната и слатките со скроб, ние всушност ги храниме „добрите“ бактерии:

„Млечните производи и ферментираната храна се богати извори на пробиотици. Пробиотиците се корисни бактерии кои го колонизираат цревата и одржуваат здрава рамнотежа на цревната микробиота.

Докажано е дека спортот и активниот начин на живот се поврзани со здрав состав на цревната микрофлора. Премногу седење, што е проблем број еден за луѓето ширум планетата, може да доведе до дисбиоза, состојба во која се нарушува рамнотежата помеѓу добрите и лошите бактерии.

Стресот е и еден од факторите што деструктивно делува на здравата цревна микрофлора, предупреди експертот. Оние кои страдаат од депресија имаат сличен состав на цревната микробиота:

“Кога сме под стрес, надбубрежните жлезди го ослободуваат главниот хормон на стрес, кортизол. Една од неговите функции е да го зголеми просторот помеѓу цревните клетки. Преку овие “дупки” отпадните производи на бактериите се апсорбираат во крвта, предизвикувајќи воспаление и нерамнотежа на добри и лоши бактерии.Затоа хроничниот стрес толку често предизвикува цревна дисбиоза и непријатни симптоми“, објаснува докторката и додава:

“Ние и нашите бактерии сме она што го јадеме. Внимавајте на вашето здравје и водете активен животен стил – тогаш ќе живеете среќно до крајот на животот во согласност со вашата микрофлора”, препорачува таа.