Бајден ќе предложи три месечно укинување на данокот на гориво, слична мерка планира и за гасот


Американскиот претседател Џо Бајден денеска ќе побара од Конгресот да ги суспендира федералните даноци на бензинот и дизелот на три месеци, потег што треба да го намали финансискиот притисок врз домаќинствата што исто така го открива токсичното политичко влијание на високите цени на бензинот во изборна година.
Бајден, исто така, ќе ги повика американските држави да ги суспендираат сопствените даноци за гас или да обезбедат слично олеснување, објави АП, цитирајќи владини претставници кои зборуваа под услов да останат анонимни бидејќи немаат овластување да даваат изјави.
Станува збор за федералниот данок од 18,4 центи по галон за гас и федералниот данок од 24,4 центи по галон за дизел гориво. Доколку ефектот од суспензијата на федералниот данок на гас целосно се пренесе на потрошувачите, луѓето би заштедиле околу 3,6 отсто на бензинските пумпи каде цените во просек се околу 5,0 долари за галон низ целата земја, пренесува Танјуг.

Сепак, многу економисти и пратеници од двете партии се скептични за идејата за суспендирање на данокот на гас.

За време на претседателската кампања во 2008 година, Барак Обама ја нарече идејата „трик“ што им дозволува на политичарите „да кажат како направиле нешто“ и предупреди дека нафтените компании можат да компензираат за намалувањето на даноците со зголемување на цените.

Високите цени на бензинот претставуваат фундаментална закана за изборните и политичките амбиции на Бајден. Тие предизвикаа пад на довербата во економијата на најниско ниво, што не навестува на добро во борбата на демократите да ја задржат контролата во Претставничкиот дом и Сенатот во ноември.

Досегашните напори на Бајден да ги намали цените на бензинот, вклучително и неговата одлука да ослободи нафта од американските стратешки резерви и зголеменото мешање на етанол ова лето, имаа мал ефект врз заштедите на потрошувачите на бензинските пумпи, ставајќи ја во опасност идејата за ослободување од данок за период од три месеци, заклучува АП.