Азески за идејата на Вучиќ: „Мал шенген“ веднаш да се реализира

Претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески смета дека идејата на српскиот претседател Александар Вучиќ треба да се спроведе веднаш.

Азески вели дека идејата за укинување на трговските бариери меѓу Србија, Македонија и Албанија треба да се прифати во кој било формат, во кое било време, на кое било место.

„Иницијативата за „Мал шенген“ меѓу Србија, Албанија и Македонија е нешто што ни го зборуваат Западна Европа и ЕУ последните дваесет години, но не можеме да сфатиме затоа што сме национално преосетливи, затоа што сметаме дека стои зад оваа идеја некаква обнова на Југославија и затоа што има премногу историја на Балканот и многу малку иднина“, вели Азески за Танјуг, пренесува Б92.

Иднината на Балканот лежи во бизнисот и обединувањето, вели тој, додавајќи дека ова е суштината на иницијативата на Вучиќ и затоа вели „100 проценти од сите напредни структури“ треба да ја поддржат.

„Притоа, ќе покажеме дека ги надминуваме вековните поделби и ѝ даваме приоритет на економијата. Новите генерации што доаѓаат сѐ повеќе се ретроградни и ориентирани кон назад и се повеќе напредуваат.
Тие секојдневно стануваат дел од милјето на Балканот на кое му одговара такво решение и таква опција, а тоа треба да биде универзално поддржано“, објаснува Азески.

Коментирајќи го влијанието на таквата идеја врз економијата на Македонија, тој вели дека неговиот став е оти македонската економија може да напредува „и само врз перформансите на грчката и српската економија“.

„Пред многу години реков дека македонската економија нема никаква врска со тоа што Србија и Грција имаат раст од четири проценти, ќе имаме раст од еден процент како подарок од нив заради позицијата што ја имаме“, вели Азески.

Тој исто така изјавува дека Скопје мора да биде посветено на подобрување на економските врски и односи со Србија и Грција на дневна основа, затоа што така си помага само на себе.